Dags att kvala till UVM

  • 25 maj 2023

Var med och kämpa om en plats till det svenska laget på Ungdoms-VM 2023. Ungdoms-VM eller Youth Sailing Worlds är den största och mest prestigefyllda tävlingen inom internationell juniorsegling. Tävlingen samlar de bästa juniorseglarna i världen och över 60 nationer deltar. Många av ikonerna inom internationell segling har stått på prispallen i Ungdoms-VM.

Året VM går av stapeln i Búzios, Brasilien den 8-16december och är öppen för seglare födda 2005 eller senare. Svenska juniorer har genom åren nått stora framgångar och vi räknar med att ha ett starkt lag på plats även i år i klasserna 29er, ILCA och iQFOiL. 

Nytt för i år är att vi kommer ha ett utökat samarbete med våra nordiska grannländer där varje nation har en coach/teamleader på plats. Coaching på vattnet och samlingar sköts över nationsgränserna vilket håller kostnaderna nere och öppnar upp för ett utökat erfarenhetsutbyte mellan både seglare och coacher.

Att ungdoms-VM är en dyr historia har säkert inte gått någon förbi. För att frigöra resurser till övriga ungdomssatsningar som kommer fler till gagn kommer årets deltagare själva stå för en del av kostnaden. Seglarförbundet kommer fortsatt stå för merparten av kostnaden och vi uppmuntrar seglarna att söka lokala sponsorer och involvera klubben för att hjälpa till med finansieringen så inte allt hamnar på föräldrarna. 

-Att hitta finansieringsmodeller för en långsiktig satsning och på ett tidigt stadium etablera ett bra samarbete med klubb och lokala sponsorer är något vi uppmuntrar seglarna till. Säger förbundskapten Magnus Grävare.

Läs mer om Ungdoms-VM och kvalen i de olika klasserna här.