Guldläge för Anton och Lovisa på EM

  • 19 maj 2023

image: Guldläge för Anton och Lovisa på EM

Med endast ett race kvar av totalt tolv på 470-EM är Anton Dahlberg/Lovisa Karlsson kvar i ledningen. Efter fredagens segling i tuffa vindar, där de var femma-nia-fyra i de tre racen, har de gett sig själv goda chanser att försvara sin EM-titel från i fjol.

– Det har varit ännu en blåsig dag på EM med vindar mellan nio och 13 m/s. Vi lyckades inte riktigt få fart i lådan, men fightades verkligen för varje båt i alla racen. Förstakryssarna var tuffare idag, men vi tar med oss några riktigt fina uppseglingar under resten av banan, berättar Lovisa.

Fredagen var inte deras bästa dag under årets EM i San Remo, även om de behåller sin ledning. De hittade aldrig rytmen och rundade första märket som 25:a i första racet, 19:e i andra och tia i det sista. Men de seglade upp sig i samtliga.

Totalt 65 besättningar har sedan i måndags seglat om EM-titeln. På lördagen får endast de tio bästa starta i regattans medaljrace som börjar kl. 12:00.

– I morgon ska vi gå ut och slåss för varje meter. Vi kommer att behöva lägga i en extra växel, hålla det enkelt och njuta av riktigt kul racing, säger Lovisa.

Anton och Lovisa är tre poäng före tyska Simon Diesch/Anna Markfort vilket betyder att tyskarna måste vara före den svenska besättningen i mål, plus att ha ytterligare en besättning mellan sig och Anton/Lovisa, för att snuva svenskarna på guldet.

En EM-titel i 470 är egentligen värd lite mer än det låter eftersom det är ett öppet mästerskap där deltagare från stora seglarnationer som USA, Australien, Nya Zeeland, Brasilien och fler andra också deltar för att inte missa bra sparring med bara lite drygt ett år kvar till OS i Paris.

 

Läs mer här: 2023 470 Class Open European Championship