Tre foilande klasser bildar i år Sweden Foil Cup

  • 10 maj 2023

image: Tre foilande klasser bildar i år Sweden Foil Cup

I helgen drar den nya Sweden Foil Cup i gång hos Åsa Surfklubb söder om Göteborg med Ölmanäs Segelsällskap som medarrangör. Tre foilande brädsporter har gått ihop och det blir tre deltävlingar med de tre grenarna kite-, wind- och wingfoil – varav två är olympiska grenar redan i Paris nästa år.

Text: Mats Olsson Bild: IWSA Media

Kitefoil och windfoil är med i OS med klasserna Formula Kite och iQFOiL. Men den gren som växer i särklass snabbast internationellt är wingfoil. Det är också den bästa klassen för insteget till Foil. Det är både enkelt och relativt billigt.

Det var fyra år sedan det började komma små uppblåsbara vingar som inte sitter fast i brädan utan man bara håller i. Fördelen jämfört med kite är att det är enklare och billigare. Och så behövs det inte någon stor strand utan man kan köra var som helst där det finns lite vatten, däremot måste det vara djupt nog för den foilande fenan, berättar Peter Ingerstam, ordförande i Svenska Kiteförbundet och en av initiativtagarna till nya Sweden Foil Cup.

Deltävling 1 i Åsa i maj, 2 i Kalmar 9-11 juni och 3 i Uppsala i höst
Nu i helgen 13-14 maj körs den första deltävlingen som arrangerades på Peters hemmaklubb Åsa Surfklubb, tillsammans med Ölmanäs Segelsällskap, söder om Göteborg. Deltävling två arrangeras av Calmar Surf Club 9–11 juni på Öland och den tredje deltävlingen körs i Uppsala någon gång under hösten med Upsala SS som arrangör.
 

Wingfoil växer mest
Runt 30 svenskar tävlar regelbundet i windfoil medan kitefoilarna är cirka 15 som tävlar. Sweden Foil Cup är första tävlingen där wingfoil är med och förhoppningen är att tävlingar inom wingfoil kommer att växa lika mycket i Sverige som det gör internationellt just nu.  De senaste åren har det sålts cirka 1000 - 2000 wingfoil-segel i Sverige.

Vi hoppas och tror på cirka 15–20 deltagare i respektive klass i Sweden Foil Cup. Det är inte så många i varje klass som tränar regelbundet och vi har fortfarande lite svårt att rekrytera unga till våra tävlingar. De vill att det ska vara enkla grenar med enkla regler. Risken finns att intresset för att tävla minskar om det blir för byråkratiskt, säger Peter som ändå ser ett starkt ökat intresse – framför allt för wingfoil.

Jag kan tänka mig att wingfoil är en OS-gren 2032, om utvecklingen fortsätter. Men det finns åkare i Sverige i både iQFOil och kitefoil som satsar mot OS. Konkurrensen är stenhård och det kommer att krävas mycket för att Sverige ska kvala in. Men vi hoppas självklart på att ta OS-platser i båda grenarna. Det är viktigt att det finns ett tidigt engagemang inom svensk segling och en förankring i klubbarna för att vi ska lyckas få fram OS-deltagare. Många andra länder har varit ute mycket tidigare än vi och det ger resultat, säger Peter och fortsätter:

- Precis som i affärsvärlden måste vi inom segling förstå att det är ett skifte i sporten just nu. För att få nya seglare måste vi våga satsa på nya sporter. Jag tror att den nya optimistjollen framöver heter wingfoil. Det är ett perfekt första steg till foilande brädor.