Vår ordförande önskar en God Jul!

  • 20 dec 2023

image: Vår ordförande önskar en God Jul!

Vi kan alla se tillbaka på en framgångsrik och spännande säsong 2023, samtidigt som vi blickar framåt mot kommande seglingar och äventyr. För några börjar säsongen tidigt med kappseglingar på den södra hemisfären, medan andra smider planer inför kommande säsong och kanske skickar in en anmälan till någon kappsegling som en julklapp till sig själv eller till besättningen.

Svensk segling fortsätter att utvecklas. Jag tänker både på våra elitseglare och alla fantastiska seglare och funktionärer i klubbar och klassförbund runt om i landet. Vi kan så här års luta oss tillbaka och vara mycket nöjda med de resultat som uppnåtts. VM och EM medaljer, 150 fantastiska seglarskolor som utvecklar och rekryterar nya seglare och ledare, ett utvecklingslandslag som nu är etablerat och precis som vårt projekt U25 visar det på vilka fantastiska möjligheter vi har inför framtiden. Det är lätt att älska segling, en idrott för seglare hela livet.

Spännande 2024 med OS & många seglingar att välja på
När vi öppnat lucka 24 och tittar in bakom den så kan vi verkligen se fram mot en spännande säsong. Vi har redan fem seglare klara för OS och vi hoppas och tror att vi kanske kan få med tre till fem seglare till. Vore ju helt fantastiskt. Samtidigt när nu Sailarena fyllts på, konstaterar jag att det finns många både roliga och gemytliga seglingar att välja mellan. Det är inte svårt att fylla kalendern för besättningen. Från mästerskap i olika klasser till de traditionella seglingarna som alla är uppskattade. Att som seglare få testa sin seglingsförmåga och efteråt få umgås på bryggan på det lättsamma sätt som vi alla både längtar till och trivs med. Visst längtar man till våren!


Strax före jul är det många som gör sina bokslut för år 2023. Då kan man inte låta blir att också betrakta livet och världen. I Ukraina kommer inte heller denna jul att vara sig lik, så inte heller för israeler och palestinier i Mellersta östern.  Två nedslående exempel som dominerar nyhetsflödet in denna tid. Vi ska vara tacksamma för att vi även denna jul får fira den på det sätt som vi själva väljer, kanske med nära och kära eller med vänner och oftast i vårt land där fred alltjämt råder, även om det är en mycket osäker tid vi lever i.

Jag hoppas verkligen att vi kan se fram mot 2024 på det sätt vi önskar. Jag vill också passa på att riktiga ett varmt tack till förbundets kansli, med alla fantastiska medarbetare, som ständigt vill verka för att vi ska få de bästa förutsättningar att utöva vår älskade idrott. Jag vill också riktiga ett varmt tack till alla ideella ledare och funktionärer runt om i hela landet för ert bidrag. Utan det engagemang ni lägger ner skulle inte seglingen vara den sport den är idag.

Tack och med önskan om en riktigt God Jul & ett Gott nytt år!

Olof Granander
ordförande
Svenska Seglarförbundet