Med segling på schemat

  • 30 okt 2023

image: Med segling på schemat

Behöver man välja mellan att satsa på idrott eller utbildning? Inte alls. Älskar du segling och tycker det låter spännande att få bästa möjliga förutsättningar att utvecklas som seglare finns det tre Riksidrottsgymnasier i Sverige med inriktningen segling. Gymnasiet i Lerum och Platengymnasiet i Motala har ILCA och 29er som huvudklasser. På Sundsgymnasiet i Vellinge ligger fokus på de flygande, eller så kallade foilande, klasserna iQFOiL, Formula Kite och Waszp. Men hur är det att gå på seglargymnasium? För att få svar på den frågan har vi talat med lärarna Martin Strandberg och Martin Krite samt eleverna Linnea Messing och Vidar Nyström i årskurs 1 respektive 3 på Sundsgymnasiet.

Text: Anna-Lena Elled Bild: Daniel Stenholm & Sundsgymnasiet

Det är ingen slump att gymnasiet i Vellinge har specialiserat sig på foilande klasser. Efter Olympiska Spelen i Tokyo har materialet genomgått den största förändringen i modern tid. Idag är hälften av de totalt tio OS-klasserna foilande.

Martin & Martin leder RIG Vellinge
Seglingskollegiet i Vellinge består av två välkända namn inom svensk kappsegling. Martin Strandberg inledde karriären i Optimisten. Han har seglat E-jolle på högsta nivå och genomfört två OS-satsningar i Tornado. Andra klasser Martin har skördat framgångar i är F18, Farr30 och Fareast 28R. Martin Krites främsta meriter är två Volvo Ocean Race-kampanjer som resulterade i en fjärdeplats med Ericsson 3 samt en totalseger med franska Groupama. Båda var med i America’s Cup-satsningen med svenska Victory Challenge. De har också seglat tillsammans i M32-cupen med Fredrik Lööf som rorsman. Duon har därmed en mycket gedigen och bred kunskap med sig i bagaget.

Tre idrotter i samma klass - segling, golf & ridsport
Sundsgymnasiet erbjuder tre idrottsspecialiseringar: golf, ridsport och segling. Därtill kommer profilelever som är knutna till en etablerad klubb med egen tränare, men vill anpassa sin skolgång för att kunna träna mer. Tillsammans bildar dessa elever en full idrottsklass vilket ses som en styrka.

– Vi är ett helt team med lärare som utbildar inom sina respektive expertområden, berättar Krite och fortsätter:

– Martin och jag är bäst på segling och allt som har med det att göra. Det är fantastiskt bra att kunna lämna över andra bitar till lärare som är experter på just sina områden.

Driv & vilja viktigast hos nya elever
Sundsgymnasiet kan ta in cirka åtta seglingselever per läsår. Höstterminen 2023 är första gången som det finns elever i alla tre årskurserna. Eleverna har i regel väldigt olika bakgrunder, från optimistsegling på högsta nivå till vindsurfing hemma i viken och allt däremellan. Man behöver alltså inte redan ha nått stora framgångar inom segling för att söka, det handlar mer om att ha en stark vilja.

Vi stirrar oss inte blinda på varken ranking eller tävlingsresultat. Istället gör vi ett grundligt arbete för att hitta individer som har driv och motivation för att göra jobbet. Vi finns här för att hjälpa eleverna att nå sina mål, säger Strandberg.

 

Heldag segling & många fys & träningspass
Som idrottselev går man ett fullt gymnasieprogram med anpassat upplägg. För seglarna innebär det flera fys- och träningspass under en vecka. Tisdagar ägnas helt åt segling och är det bra förhållanden vill man i första hand ut på vattnet.

– Vi kör gärna ett förmiddagspass och ett eftermiddagspass med så mycket effektiv tid på vattnet som möjligt, säger Strandberg, samtidigt som han poängterar att de hela tiden måste anpassa sig efter förutsättningarna.

Vidar Nyström går tredje och sista året på ekonomiprogrammet. Med en vindsurfande pappa växte Vidar mer eller mindre upp med sporten. Idag är han svensk mästare i den nya OS-klassen iQFOiL.

– Det var möjligheten att kunna träna samtidigt som man går i skolan som lockade, säger Vidar och fortsätter:

– Jag hade varit nere före skolstart och hade därmed ganska bra koll på hur det skulle vara. Den största förändringen var att flytta hemifrån, men nu när man kommit in i det, minns man knappt hur det var. Är man osäker kan man alltid testa och se om man trivs.

Med ett år kvar är målsättningen att lära sig så mycket som möjligt och dra nytta av tränarna.

– Tycker man det är kul så tränar man flitigt och och då kommer resultaten också, menar Vidar.

Linnea uppskattar mixen med andra idrotter
Linnea Messing går första året på ekonomiprogrammet och trivs jättebra. Linnea seglade Optimist fram till 15 års ålder och därefter 29er. I samband med skolstarten började hon segla Waszp.

– Jag sökte mig hit för att jag ville segla så mycket som möjligt, men också för att skolan har rykte om sig att ha bra lärare och bra utbildningar. Jag kan till skillnad från de flesta andra idrottselever dessutom bo kvar hemma.

Linnea tycker det är positivt att gå med andra idrottare.

–  Alla är väldigt tävlingsinriktade och jag tror vi kommer att lära oss mycket av varandra, säger Linnea.

Målet - att rusta eleverna för en framtid som elitseglare
Segling skiljer sig från andra etablerade sporter som fotboll och hockey där det finns en klubb som väntar efter skolgång.

– Vi måste hjälpa seglarna så att de är rustade den dagen de tar studenten, säger Krite och jämför seglargymnasiet med vilken yrkesutbildning som helst.

– Går du en fordonsutbildning skall du veta vad som krävs av dig för att arbeta som bilmekaniker. När du går ut ett seglargymnasium skall du veta vad det innebär att göra en heltidssatsning och leva på sitt idrottande. Vi räknar inte med att eleverna skall nå karriärens höjdpunkt när de tar studenten. Målet är att så många som möjligt fortsätter med segling efter gymnasiet oavsett om det är OS, havskappsegling eller tränaryrket som lockar. Det finns många vägar framåt inom segling. Det måste vi ha i åtanke och fostra dessa talangfulla ungdomarna så att de skall kunna lyckas med vad de än tar sig an, avslutar Krite.

RIG-ansökan stänger 1 december
Svenska Seglarförbundet har 36 RIG-platser fördelade på tre Riksidrottsgymnasier i Vellinge, Motala och Lerum samt kompletterande NIU-platser. Ansökan är öppen och stänger första december. Mer information och ansökan hittar du på https://www.svensksegling.se/aktiva-och-klubbar/barn-och-ungdom/segling-och-studier/.

 

Bild: Vidar Nyström får roddteknik tips. *Foto: Sundsgymnasiet

Foto: Sundsgymnasiet