Segling & studier

Det finns flera möjligheter för dig som vill kombinera elitsegling med studier. 

Seglargymnasium

Riksidrottsuniversitet & Elitidrottsvänliga lärosäten

Ansökningsformulär för RIU/EVL 2023
Fyll i formuläret, skriv under digitalt och mejla till marit@ssf.se 

Kontakt

 


Grundskola

Idag finns inget erbjudande på nationell nivå att kombinera segling med grundskolestudier. Däremot finns skolor lokalt som erbjuder segling som profil eller fördjupning.  

 

Till toppen


Seglargymnasium  RIG/NIU

Seglarförbundet har tre seglargymnasier med RIG och kompletterande NIU-platser - Motala Seglargymnasium, Lerums Seglargymnasium och Vellinge Seglargymnasium (foilinriktning).  

Folder med information om våra seglargymnasium

Ansökan till HT 2025 öppnar 15 oktober. Ansökningsformuläret hittar du här.

 

Till toppen


Om RIG 

På ett RIG får du mer tid för segling utan att kompromissa bort dina gymnasiestudier. Du har schemalagd seglingsträning på skoltid flera dagar i veckan tillsammans med en grupp motiverade träningskompisar under ledning av några av Sveriges bästa tränare. Eleverna seglar både enmansbåt, tvåmansbåt och foiling beroende på gymnasium. Även andra typer av segling som matchracing och sprintsegling är ett inslag på schemat.  

Skola och träningsanläggningar ligger på cykelavstånd och resor till tävlingar samordnas. Tillsammans med tränaren sätts personliga mål upp för att nå så bra resultat som möjligt, både vad det gäller segling och skolarbete.   

 

Till toppen


Studierna på RIG 

Seglargymnasiet ger dig den bästa plattformen för att genomföra en seriös elitsatsning och samtidigt kunna ta dina studier på allvar. Goda studieresultat och idrottsresultat måste gå hand i hand – vi kallar det för dubbla karriärer.  

Platengymnasiet i Motala, Sundsgymnasiet i Vellinge och Lerums Gymnasium är skolor med god kvalité som har de flesta utbildningsprogrammen (Vellinge EK & NA) inom ramen för den nya gymnasieskolan.  

Här får du utvecklas i en individanpassad och flexibel miljö där kommun och skola ger starkt stöd och uppmuntran till dig som elitidrottare och där lärarna har förståelse för vad en elitsatsning innebär. Du måste själv ta ansvar för dina studier och du lär dig att prioritera och vara effektiv för att prestera både studiemässigt och som seglare.  

Som RIG elev går du ett vanligt gymnasieprogram med andra elever på skolan. I tillägg till de ämnen som ingår i det gymnasieprogram eleven valt så läser RIG eleverna ämnet specialidrott som också ingår i slutbetyget. 

 
Här hittar du kursplanerna i Specialidrottsämnet

Läs mer om elitidrott och gymnasiestudier på Riksidrottsförbundets hemsida. 

 

Till toppen


Ansökan 

Här kommer du till webbformuläret till ansökan till RIG Segling 2025/2026. Ansökan öppnar 15 oktober och stänger 1 december 2024. 

Ansökningsformulär

Observera att du inte kan spara och komma tillbaka och fylla i webbformuläret vid senare tillfälle. Kan du inte göra färdig ansökan så får du starta på nytt nästa gång. 

För att förbereda dig för hur du ska svara kan du ladda ner alla frågor här. 
Här hittar du frågorna i ansökan 

Antagningen till idrott och gymnasieprogram görs var för sig. Seglarförbundet är tillsammans med respektive RIG-skola ansvariga för det idrottsliga urvalet medan skoldelen som vanligt sköts av gymnasieskolan. 

Ansökan till Seglarförbundet ska vara inne senast 1 december. Gymnasieprogrammet och skolan söker du som vilken elev som helst och sista ansökningsdatum är under första halvan av februari. Tala med din studievägledare så hjälper de till. 

Urvalskriterier 
Vid antagningen poängsätts ett antal olika kvalitativa och kvantitativa kvalitéer som exempelvis: 
•    drivkraft och motivation att nå seniorelit 
•    resultat och färdigheter i segling 
•    insikt om vad en elitsatsning innebär 
•    positiv utvecklingskurva och utvecklingspotential  
•    en allmän idrottslig bakgrund och de fysiologiska och anatomiska förutsättningar som segling kräver 
•    uppvisat en god studiefärdighet 
•    en positiv attityd, ambition och social mognad, till exempel hur du fungerar i grupp. 

Vad innehåller ansökan? 
Klicka på länken ovan "Här kan du läsa frågorna i ansökan så kan du ta del av frågorna.  
I ansökan fyller du i information om dig själv, berättar om dina meriter och din seglingserfarenhet. Du får fylla i resultat på löptest som du kan göra eller om du gjort det senaste tiden på vald sträcka mellan 3, 4 eller 5 km. Du mailar in en film till robert.strange@ssf.se (eller klistrar in länken i ansökan) där du seglar runt en liten bana och du visar upp grundteknik som slag, gippar, 720 och rundning av märken (filmens längd ca 5- 8 min).   

Så här går det till att ansöka 
1. Fyll i webbformuläret 
Vill du söka till RIG använder du webbformuläret. Sista ansökningsdag är den 1 december. Direkt när du avslutat din ansökan får du ett webbmeddelande att vi fått din ansökan. 

2. Att använda en referens vid ansökan 
Har du en tränare eller ledare som har känt dig länge och tränat dig kan du be honom eller henne att vara din referens. Då ber du din referens fylla i formuläret så kommer den informationen direkt till Seglarförbundet. 

3. Besked/kallelse till intervju 
Efter att ansökningstiden har gått ut går Seglarförbundet tillsammans med tränarna igenom alla ansökningar och så snart som möjligt kommer du att få besked om du kallas till intervju eller ej. Intervjuerna sker den 11 december i Vellinge och 8-10 januari i Motala och Lerum.

4. Intervju 
Du får en intervjutid och du tar med dig en eller båda dina föräldrar. Vid intervjun finns en tränare från RIG med och representant från Seglarförbundet. Vi pratar både med dig enskilt och tillsammans med dina föräldrar. Vi vill veta mer om vem du är både som person och som idrottare och hur du ser på din framtid och på att börja på ett riksidrottsgymnasium. 

5. Besked om antagning 
Vi försöker återkomma med besked inom ett par veckor och i tid innan skolansökan till gymnasiet ska vara inne. Kommer du inte in kan du få en reservplats. Det finns också möjlighet att söka igen till årskurs två. 

 

Till toppen


Referens RIG ansökan 

Du kan komplettera din RIG-ansökan genom att be någon av dina tidigare tränare att lämna en referens (ett omdöme) om dig som seglare. Du ber att tränaren går in via länken nedan och skriver in sitt omdöme. 

Klicka vidare här för att lämna din referens till en seglare som söker RIG.  

Till dig som ska lämna referens:  
Ska du lämna fler än en referens behöver du radera webbhistoriken i din dator för att du ska kunna fylla i ett nytt formulär, alternativt använda dig av en annan enhet, exempelvis en mobiltelefon eller surfplatta.  

 

Till toppen


Högskola RIU 

Riksidrottsuniversitet (RIU) startades upp hösten 2015 av Riksidrottsförbundet med målet att göra det lättare för elitidrottare att kombinera elitidrott och högskolestudier.RIU är ett samarbete mellan Riksidrottsförbundet och ett antal högskolor i Sverige. RIU ska erbjuda elitidrottande elever flexibel studiegång men också bedriva idrottsrelaterad forskning. Det finns även Elitidrottsvänliga lärosäten, EVL. Är du en elitsatsande seglare med ambitionen att nå landslaget och OS och behöver anpassade studier för att hinna med både segling så kan RIU vara ett alternativ för dig.  


Är du en elitsatsande seglare med ambitionen att nå landslaget och OS och behöver anpassade studier för att hinna med både segling så kan RIU vara ett alternativ för dig. Kontakta Marit Söderström Nord 08-459 09 94 på Svenska Seglarförbundet för mer information hur det fungerar med segling och RIU. 
Läs mer på Riksidrottsförbundets webbplats. 

 

Till toppen


Kontakt 

Kontaktuppgifter till RIG segling 

Seglarförbundet 
Robert Strange  
Barn & ungdomsansvarig 
tel: 08-449 04 99 


Lerum 
Lerums Gymnasium Segling 
443 80 Lerum 
Per Frykholm, tränare 
tel: 070-286 91 30 
Hemsida  

Motala 
Motala Seglargymnasium Platenskolan       
Hårstorpsgatan 37 
591 35 MOTALA  
Björn Alm, tränare 
tel: 072-208 64 50  
Hemsida 

Vellinge 
Vellinge Seglargymnasium Sunds 
235 81 Vellinge 
Martin Strandberg, tränare 
Tel: 070-892 68 00 
Hemsida 

 

Kontaktuppgifter till Högskola RIU

Seglarförbundet

Marit Söderström Nord

 08-459 09 94

Till toppen