Årets lag till Ungdoms-VM utsett

  • 3 okt 2023

När kvalet till Ungdoms-VM skulle avgöras under KSSS Olympiska regatta i helgen var det en tight fight vi hade framför, framför allt i ILCA 6 där en tjej och en kille skulle tas ut. Som vanligt bjöd KSSS på ett fantastiskt arrangemang med seglingar i tretton olika klasser uppdelat på fem olika banor. Totalt samlades 428 seglare från Sverige, Finland, Norge, Danmark, Nederländerna, Kanada och Estland för att göra upp på Baggens kluriga vatten.

I iQFOiL hade Vidar Nyström skaffat sig en ointaglig ledning och i 29er var laget redan klart och de kunde segla lite mer avslappnat och slipa formen inför VM. I ILCA 6 som hade ett rekorddeltagande med ca 80 båtar uppdelat i dam och herr var ställningen efter först kvalet väldigt jämn och det var ovisst in i det sista vilka som skulle knipa de åtråvärda platserna. På killsidan visade det sig dock ganska snart att striden skulle stå mellan Erik Norlén KSSS och Erik Rahm GKSS som låg etta och tvåa efter första kvalet. På tjejsidan var de främst en fight mellan Thyra Westbom LESS och förra årets representant Emma Wennberg LIJS. 

När röken till sist skingrat sig efter söndagens avslutande seglingar stod det klart att Erik Norlén lyckats säkra platsen i ILCA 6 kille med minsta möjliga marginal och att Thyra Westbom tagit tjejplatsen. 

Vi gratulerar de som lyckats kvalificera sig, men det är nu det verkliga jobbet börjar för att kunna prestera på Ungdoms-VM som avgörs i Brasilien i början på december. Det kommer vara ett starkt svenskt lag på plats där halva laget var med redan förra året och vi har ett par heta medaljkandidater, inte minst i Vidar och Erik som redan har ett antal mästerskapsmedaljer under bältet.

Nu närmast väntar uppladdning på hemmaplan tillsammans med seglargymnasierna och de övriga nordiska länderna som vi kommer samarbeta med under VM.

Följande seglare kommer representera Sverige:

29er tjejTea Zeeberg och Cornelia Widestam, GKSS

29er killeFelix och Aron Wichert, LBSK

iQFOiLVidar Nyström, KSSS

ILCA killeErik Norlén, KSSS

ILCA tjejThyra westbom, LESS

 

Ungdoms-VM följer du via World Sailing Youth Worlds eller via lagets Facebooksida Ungdoms-VM i Segling.