Vilma Bobeck får RF och Svenska Spels Elitidrottstipendium

 • 5 okt 2022

image: Vilma Bobeck får RF och Svenska Spels Elitidrottstipendium

Vilma Bobeck är en av de totalt 50 idrottare som får RF och Svenska Spels Elitidrottsstipendium för 2022–2023. Stipendiet är på 50 000 kronor samt tillgång till RF:s elitidrottstöd.

Foto: Daniel Stenholm

Utöver det ekonomiska stödet på 50 000 kronor vardera som stipendiet medför erbjuds även de aktiva stöd från avdelningen Elitidrottstöd på Riksidrottsförbundet inom bland annat idrottspsykologi och idrottsmedicin. Både det ekonomiska och det operativa stödet är ofta avgörande för elitidrottarens utveckling och prestation, men även för främjandet av psykisk hälsa och bättre förutsättningar till en hållbar idrottskarriär.

Med Elitidrottsstipendiet hoppas RF och Svenska Spel skapa goda förutsättningar för utövarna så att svensk idrott kan nå fler idrottsliga framgångar internationellt. Samtidigt ge bättre förutsättningar för elitidrottsaktiva på landslagsnivå att ha ett bra liv både under och efter idrottskarriären.

Riksidrottsförbundets och Svenska Spels Elitidrottsstipendium har delats ut sedan 1980, och många framgångsrika idrottare har fått stipendiet.

– Svenska Spel är svensk idrotts största sponsor och talangutveckling ligger oss varmt om hjärtat. Att kombinera en elitsatsning med studier kräver mycket vilja och vi är glada att kunna hjälpa stipendiaterna förverkliga sina drömmar. Att årets lista är mer jämställd än tidigare år ligger i linje med vår sponsringsstrategi, säger Nicklas Biverståhl, sponsringschef Svenska Spel.

Läs mer om elitidrottstipendium på rf.se

Fakta om Elitidrottstipendium 2022–2023

 • Antal sökande var 373 idrottare från 56 olika specialidrottsförbund.
  • Av de sökande var 186 män (50 procent) och 187 kvinnor (50 procent).
  • 50 stipendier à 50 000 kronor delas ut.
  • Stipendiaterna är från 32 specialidrottsförbund och 38 olika idrotter.
  • 27 stipendiater är kvinnor (54 procent) och 23 är män (46 procent).
  • Samtliga stipendiater studerar på universitet/högskola