48 besättningar möts på Seglingens Mästare i helgen

  • 6 okt 2022

image: 48 besättningar möts på Seglingens Mästare i helgen

Inte mindre än 48 besättningar gör upp om en av de finaste titlarna inom svensk segling på Marstrand i helgen. Det handlar om att kora en svensk mästare bland svenska mästare som även utmanas av wildcards med hela svenska seglingslandslaget.

Följ seglingarna live med proffsiga kommentatorer här:
Lördag: https://youtu.be/yJ9Qraau_Mw
Söndag: https://youtu.be/pkgMOkE13h0

Förutom 45 SM- och JSM-vinnare så har även några ”wildcards” delats ut, bland annat till de nyblivna Europamästarna Anton Dahlberg/Lovisa Karlsson (470 Mixed), och till silvermedaljörerna på både EM och VM i 49erFX under 2022, Vilma Bobeck/Rebecca Netzler.

På startlinjen kommer också rutinerade kölbåtsrävar i övre medelåldern att blandas med killar och tjejer i nedre tonåren som vunnit SM i Optimist. Förutom OS-, VM- och EM-medaljörerna är övriga medlemmar av det svenska kappseglingslandslaget på plats som besättningsmedlemmar i olika team.

Även svenska mästaren i E-segling, Joakim Romell och svenska mästaren i Parasegling, Mats Komstedt, finns på startlinjen. Och i Optimist kille är det en ren familjebåt med Henric, Martin, Karin och Johan – alla med efternamnet Wigforss.

Nio av de 48 besättningarna har en kvinna som skeppare. De kommer främst från JSM-klasserna.

Seglingarna avgörs med snabba J/70-båtar, med en fyrmannabesättning, i korta race som beräknas ta 10–12 minuter. Banan seglas i princip inne i Marstrands hamn och åtta båtar tävlar i varje race.

Det som gör Seglingens Mästare extra intressant är att deltagarna kommer från olika båtklasser. Det kan vara en fördel att ha erfarenhet från snabba kölbåtar som J/70 och av att segla i ett team – vilket kan vara en utmaning för en jolleseglare, även om han eller hon tillhör yppersta världseliten.

Reglerna säger att inbjudna skeppare väljer sin besättning, men ska i mesta möjliga mån använda den besättning som han/hon vann mästerskapet med.

Seglingarna avgörs i korta landnära race som är lätta att följa från land. De som inte har möjlighet att vara på plats i Marstrand kan ändå se racen på nära håll eftersom de sänds live på Youtube.

Följ seglingarna live här:
Lördag: 
https://youtu.be/yJ9Qraau_Mw
Söndag: https://youtu.be/pkgMOkE13h0

Bilder från årets regatta under helgen:
https://bilder.danielstenholm.se/s/Seglingens_Mastare_2022/fo

Info på webben: 
Seglingens Mästare - Svenska Seglarförbundet (svensksegling.se)