Sprintseglingen Norrländskan korade norra Sveriges bästa klubb

  • 13 okt 2022

image: Sprintseglingen Norrländskan korade norra Sveriges bästa klubb

Intresset för sprintsegling ökar och när Hudiksvalls SSS arrangerade "Norrländskan" i slutet av september kom åtta lag från fem norrlandsklubbar. Efter 18 heat segrade Örnsköldsviks SS före Hudiksvalls SSS och trea blev Umeå SS.

Bild: Sundsvall/Njurunda BK lag 2 slutade på fjärde plats och hade mönstrat ett team bestående av unga ILCA-seglare ledda av årets SM-tvåa i 606 Pontus Jansson.

Hudiksvalls SS med stöd av Mellannorrlands Seglarförbund av tog initiativ till Norrländskan 2017 och för att främja utbytet mellan klubbarna i norr. De valde sprintformatet för att göra de enkelt för alla - sätt ihop ett lag, packa sjöställ och flytväst och åk. Det bygger på Allsvenskans Division 1 serie som testades 2018.

Förutom två lag från Hudiksvalls Sjösportsällskap deltog Sundsvall-Njurundas båtklubb, Umeå Segelsällskap, Sundsvalls Segelsällskap och Örnsköldsviks Segelsällskap. Av de 38 deltagarna var det 15 Optimist- och Laser seglare och lagen genomförde arton heat under de två dagarna. Helgen inleddes med mycket svaga vindar för att efter hand öka och därmed erbjuda att riktigt jämna och spännande race kunde genomföras.

Segrade gjorde inte helt oväntat Örnsköldsvik vilka är den enda klubb som fram till nu har haft ett lag med i Allsvenskan. Tvåa slutade Hudiksvall, som var med i Allsvenskan 2018 och på tredje plats Umeå.

Använder båtar som finns
De 606-båtar som används är privatägda och kan variera i i trim och lay out varför strävan har varit lägga en serie där alla möter alla i alla båtar lika många gånger allt i syfte att skapa största möjliga rättvisa. 606:an är också den båttyp som växt kraftigast i norr de senaste åren varför de flesta seglarna haft chansen att träna redan på hemmaplan.

Lagen ska bestå av minst fyra medlemmar men endast två/tre får segla samtidigt och att alla i laget ska segla något heat. Detta leder till att engagemanget bland dem som väntade på land blir minst lika stort som för dem ombord.

Tävlingsplatsen var vid bryggorna hos Hotell & Restaurang Strandpiren vilka tillhandahöll mat och logi samt plats för byte av båtarna.

Resultat:

1 ÖSS           26 poäng
2 HSSS 1      42 poäng
3 Umeå SS    44 poäng
4 SNBK 2     46 poäng
5 SNBK 3     47 poäng
6 SNBK 1     51 poäng
7 HSSS 2      57 poäng
8 SuSS          64 poäng