Tuff start för Vilma och Rebecca på EM

  • 8 nov 2023

image: Tuff start för Vilma och Rebecca på EM

Regerande världsmästarna i 49erFX, Vilma Bobeck/Rebecca Netzler, fick en tung start när årets sista internationella regatta i en OS-klass startade på onsdagen i Vilamoura på den portugisiska Algarvekusten. Två race resulterade i en 19:e och en 16:e plats i de mycket lätta vindarna.

– Vi har blivit bortskämda under säsongen med förhållanden som vi trivs väldigt bra i. Nu står vi inför en ny utmaning i lättvinden och trots att resultatet inte visar vad folk blivit vana vid, så är vi väldigt nöjda, berättar Rebecca och fortsätter:

– Vi har gjort två kanonstarter och går bra på både kryss och läns. Det saknas lite på den taktiska biten och vi är precis på fel sida. I morgon tar vi med oss allt bra vi har gjort och utvecklingen vi har gjort under de senaste månaderna.

Vindarna var stundtals under tre m/s, men prognosen lovar mer vind resten av veckan, temperaturer runt 20 grader och en hel del sol.

I Vilamoura arrangeras inte bara EM i 49erFX just nu, utan också i herrklassen 49er och i den foilande katamaranen Nacra 17. I 49er finns inga svenskar med, men i Nacra 17 deltar två svenska besättningar: Ida Svensson/Marcus Dackhammar och Emil Järudd/Klara Johansson.

I Nacra fick arrangören bara till ett race sedan räckte vinden inte till mer. Ida och Marcus kom på 16:e plats medan Emil och Klara blev 23:a.

Emil Järudd seglar inte med sin ordinarie gast, Hanna Johnsson, som han vann VM-brons med i Nacra i slutet av augusti. Hanna är skadad och Klara Johansson har tagit hennes plats under EM. Emil och Klara inledde dagens race starkt men föll tillbaka något mot slutet.

 

För mer information besök 2023 European Championship – International 49er Class Association