Insatser prisades på Seglarträffen

  • 28 nov 2023

image: Insatser prisades på Seglarträffen

Vid årets utmärkelseutdelning under Seglartäffen i Göteborg i helgen delades en ny utmärkelse ut , Årets klassförbund som tilldelades RS Förbundet för sin framgångsrika satsning på RS Feva Sprint Cup som genomfördes i fyra olika klubbar i landet. KSSS blev Årets arrangör för sitt EM i 29er och Lidingö Jolleseglare Årets Klubb. Åre Slalomklubb Segling och Stenungsunds SS fick båda hedersomnämnanden för sitt genomförande av SM i 2krona respektive JSM.

Årets klassförbund – RS Förbundet
Med ett stort engagemang 2023 ligger nu RS Förbundet i framkant när det gäller hållbarhet och att tillgängliggöra segling genom sitt initiativ Feva Sprint Cup. Med tillhandahållna båtar och fyra deltävlingar i olika delar av landet, där sprintsegling och kringarrangemang stått i fokus, har unga seglare åkt tåg eller delat bil tillsammans till cupen. Utveckling, glädje och gemenskap har blivit resultatet när de som inte seglar sitter i ribbar med coacher och lär av de race som seglas, utbyter erfarenheter och får nya vänner.


Anders Bengtsson & Joakim Norlén, KSSS

Årets arrangör – KSSS: för ett EM i världsklass  
KSSS arrangerar år efter år en mängd stora regattor som Gotland Runt och säsongsavslutningen KSSS Olympiska. 2023 levererade klubben dessutom ett 29er-EM i världsklass med 350 seglare från 23 länder och totalt 68 race. Arrangemangen var förstklassiga, stämningen magisk och deltagarna lyriska över sociala aktiviteter såväl som funktionärernas engagemang och bemötande. Banläggning, startprocedur, domararbete och säkerhetsorganisation var perfekt genomförda och regattan fick även ett miljöpris som ett ”Sustainable Event”.

Anders Wennberg

Årets klubb – Lidingö Jolleseglare: att ta seglare från grön till blå nivå
Lidingö Jolleseglare har gjort ett stort lyft de senaste åren i antal deltagare på kappseglingar och de som tränar hemma på klubben. Runt 50 ungdomar jobbar som tränare, många fler föräldrar har blivit engagerade, fler barn går vidare från seglarskolan till träning och fler barn/ungdomar fortsätter att segla längre. 2019 var det två från LJS som seglade JSM, i år över 20. Ingen annan klubb i Sverige har troligt gjort ett sådant stort lyft, inom barn- och ungdomssegling de senaste åren.

 


Vilma & Per Lindell 

Hedersomnämnande: Åre Slalomklubb Segling
Åre SLK Segling får ett hedersomnämnande för sitt innovativa SM i 2krona som bjöd på extra allt. Skojkappsegling, race i midnattssol, simhoppstävling med jury från puckelgymnasiet, massor av sociala aktiviteter och storbildsskärm där allt visades. Roliga priser, härlig stämning med grill, musik och speaker. Och regattamiddag med prisutdelning på Holiday Club. Allt detta tillsammans med jättefina seglingar. Trevligt, inkluderande och högsta betyg av alla deltagare. 


Patrik & Olivia Johansson

Hedersomnämnande: Stenungsunds Segelsällskap
Stenungsunds Segelsällskap får ett hedersomnämnande för att de med kort varsel och begränsad tid för förberedelser klev in som årets JSM arrangör. Klubben levererade tre fina seglingsdagar men också seglingsglädje, inspiration och sociala aktiviteter med barn och ungdomar i fokus. Vid Tjörnbro arena fanns Artemis med möjlighet att testa foil och simulator, bada i pool, hoppa studsmatta och till det mysig grill varje dag så alla kunde ”hänga” tillsammans. Det ökade umgänget och trivseln på land för alla och bidrog till en härlig gemenskap mellan seglare, klubbar och klassförbund.