E-sport ska locka fler till seglingen - Digisail med på Dreamhack

  • 23 nov 2023

image: E-sport ska locka fler till seglingen - Digisail med på Dreamhack

När världens största gamingevent, Dreamhack med 35 000 besökare, öppnar på Elmiamässan i Jönköping, finns Seglarförbundet på plats med sitt projekt Digisail. Målet är att få fler nyfikna på segling via e-sport. "Vi skapar ett intresse för seglingen och sänker trösklarna till sporten" säger projektledaren för Digisail, Raul Fuentes.

Bild: I maj fick en grupp e-sportare från Ystad Handboll IFs e-sportsektion testa på Virtual Regatta och sedan testa segling IRL hos Ystad Segelsällskap. Tre deltagare som aldrig seglat förut deltog sedan i Ystad Segelsällskaps seglarskola. Foto: Daniel Stenholm.

Med hjälp av den virtuella kappseglingssimulatorn Virtual Regatta kan deltagarna på Dreamhack och tävlande över hela världen, lära sig grunderna i segling genom e-sport. Många unga växer upp med spel och mobiltelefoner som en del av sin vardag vilket gör att e-sport blir ett naturligt sätt att introducera dem för segling.

–  Vi skapar ett intresse för seglingen och sänker trösklarna till sporten. Det är hur enkelt som helst att ladda ner spelet på mobilen och komma i gång att segla. I Virtual Regatta lär man sig hur vindens krafter påverkar segelbåten och hur man navigerar sig fram. Med den förståelsen blir övergången till seglingen på havet lättare, säger Raul Fuentes, projektledare för Digisail.

Tävla i lag och individuellt - pris för "highest" score
I Seglarförbundet monter 29 i B-hallen finns möjlighet att tävla både individuellt och i lag och det delas ut ett pris för highest score under helgen. En av Sveriges främsta e-seglare, Christian Harding, finns på plats för att guida och inspirera alla intresserade i Virtual Regatta. Christian är både en meriterad e-seglare och IRL-seglare, håller utbildningar och clinics i e-segling och har uppdrag i olika proffsbesättningar.

Positiv rektyrering för Seglarförbundet
Besökare som vill prova på ”riktig” segling kan skanna en-QR kod i montern och enkelt hitta en seglarskola nära där de bor och ta kontakt med den lokala föreningen.

–  Vi tror att det här kan vara en väldigt positiv form av rekrytering för oss. Vi gjorde ett framgångsrikt samarbete i maj i år med Ystad handbollsförenings e-sportsektion där ett 15-tal ungdomar först fick testa att e-segla och några dagar senare segla ute på havet. Tre av e-sportarna deltog sedan i Ystad Segelsällskaps seglarskola, säger Raul Fuentes.

Se filmen om projektet med Ystads IF Handbolls e-sportsverksamhet och Ystad Segelsällskap
Artikel om projektet på svensksegling.se
Läs mer om Digisail

E-sportarna fick testa på IRL-segling i havete hos Ystad Segelsällskap med hjälp av deras instruktörer. Foto: Daniel Stenholm