Från e-sport till segling med Ystad Segelsällskap

  • 30 aug 2023

image: Från e-sport till segling med Ystad Segelsällskap

Barn och ungdomar i Ystad Handbolls IFs e-sportsverksamhet har fått prova på e-segling för att sedan segla ute på havet hos Ystads Segelsällskap. Ett lyckat samarbete som har lett till att fler blivit intresserade av att börja segla.

- Det har varit väldigt kul att ha detta samarbete med både Ystad IF Handbolls e-sportsverksamhet och Ystads Segelsällskap. Extra roligt är att det gett mersmak för segling hos barnen och ungdomarna, vilket också innebär att projektet fyller sin funktion, säger Raul Fuentes, projektledare för DigiSail.

Bild: En av esportarna i Ystad IF Handboll testar Virtual Regatta coachad av Raul Fuentes, projektledare för DigiSail på Seglarförbundet. Foto/Film: Daniel Stenholm.

Ystad IF Handboll har en e-sportsverksamhet för barn och ungdomar under ledning av Fredrik Hennigor, där medlemmarna tränas i e-sport och avslutar varje pass med fysträning. Verksamheten har i år haft ett samarbete med Ystads Segelsällskap i syfte att introducera segling till barn och ungdomar via e-segling.

I maj fick barnen och ungdomarna i e-sportsverksamheten prova på e-segling via seglingsspelet Virtual Regatta. Spelet simulerar hur vindens och vattnets krafter påverkar segelbåtar och kan användas som ett verktyg för att förstå hur man kan segla i olika väderförhållanden. Genom detta fick de en grundläggande förståelse för hur de kan navigera båten genom havet. Passet avslutades med att medlemmarna tävlade mot varandra, först individuellt och sen i lag.

- Jag har aldrig seglat men jag skulle tycka det vore roligt. Det är roligt att man får prova saker i spel och sen i verkliga livet, sa Herman Malmström, e-sportare efter att ha testat spelet Virtual Regatta.

Förväntansfulla e-sportare från Ystad Handboll IF redo att gå ut på havet och testa segling IRL och Raul Fuentes, Seglarförbundet. Foto: Daniel Stenholm

Någon vecka efter att e-sportarna hade provat e-segling var det dags att testa segla med riktiga segelbåtar i havet hos Ystads Segelsällskap. I samband med seglingen hölls även en hjälptränarkurs i Ystad där deltagarna fick lära ut segling till e-sportarna. Flera av e-sportarna tyckte att det var roligt och bestämde sig för att börja på Ystads seglarskola till sommaren.

- Det var riktigt kul, vi fick öva på att gippa och slå. Detta är något jag vill göra fler gånger, säger Charlie Nilsson, e-sportare i Ystad IF Handboll.

Fredrik Henningor var också mycket positiv efter projektet:
- Jag tror att det här är en extremt positiv form av rekrytering, säger Fredrik.

- Det har varit ett lyckat samarbete och ett bra sätt att locka fler till seglingen, säger Pehr Ola Pehrsson från Ystads Segelsällskap.

Samarbetet mellan e-sportsverksamheten och Ystads Segelsällskap skedde under initiativet av DigiSail. DigiSail är ett projekt där syftet är att undersöka om det kan skapas ett intresse för segling hos personer som inte seglar genom att låta dem prova e-segling först.

Är ni intresserade av att ha ett liknande samarbete med er klubb så hör gärna av er till Raul Fuentes på raul@ssf.se eller Isabelle Lindsten på isabelle@ssf.se.

Läs mer om DigiSail på vår webb här.

Se filmen här: