Framtidens stjärnor inspireras

  • 8 nov 2023

image: Framtidens stjärnor inspireras

För andra året i rad var både våra juniorklassförbund och föreläsare på plats under Optimisternas Riksläger i Marstrand. Förutom att seglarna fick chansen att prova några av de redskap som erbjuds efter Optimisten bjöds både de och föräldrar på inspirerande föreläsningar och våra tränare fick chansen till viktig kunskapsöverföring. 

Först på tur var Alberte Lindberg som höll en inspirationsföreläsning på temat hur du som förälder på bästa sätt kan stötta din seglare till ett långt och hållbart idrottande. Alberte Linberg ansvarar för Seglarförbundet utvecklingslandslag, är landslagstränare, tidigare aktiv elitseglare och utbildad jurist. Alberte delade med sig av sin ledarfilosofi och hur hon stöttar seglarna i ett långsiktigt lärande/Idrottande samt vilka styrkor som seglaren har nytta av i äldre ålder.  

Helgen bjöd på ett digert program och det var inte bara segling som stod på schemat. Tiden nyttjades även till fysträning, teori och föreläsningar där allt från trim och teknik till etik och moral som regler och vikten av att testa olika former av segling diskuterades.  

På plats fanns även representanter för de flesta av våra juniorklasser och förutom att informera och svara på frågor om de olika båtarna fick även seglarna chansen att prova dem i sitt rätta element. Det bjöds på strålande förutsättningar för prova på med relativt varmt väder och lagom med vind och i stort sett alla seglare tog chansen att testa de olika redskapen. Det var verkligen inspirerande att se hur väl seglarna bemästrade de olika klasserna, trots att det för många var första gången. Tror inte att det var någon av seglarna som gick därifrån utan ett leende på läpparna och många hade redan börjat staka ut sin nya bana inom seglingen.

Både föreläsningar och prova på aktiviteter är ett steg i Seglarförbundets Barn & ungdomsstrategi med målet att fler unga stannar kvar i seglingen. Prova på erbjöds i E-jolle, iQFOiL, ILCA, 29er, RS Aero och RS Feva. 

Om du vill ha mer information om kommande aktiviteter eller någon av våra juniorklasser, tveka inte att höra av dig till Robert Strange (Barn och ungdomsansvarig).