Happy Yachting tog EM-guld i Fareast 28R

  • 28 nov 2023

image: Happy Yachting tog EM-guld i Fareast 28R

På söndagen tog svenska teamet Happy Yachting EM-guld i Fareast 28R på Cypern med en glimrande serie – 10 topptreplaceringar av totalt 12 race varav de vann sex. I det vinnande teamet seglade Pär Svärdson. Skeppare, Mikael Lindqvist (rorsman), David Jonsson (storskot/taktik), Tomas Hansson (trim) och Martin Gadman (fördäck).

Mikael Lindqvist berättar:

Vi var på plats tidigt först av alla influgna team, för att förbereda oss. Vi hade hyrt en båt eftersom det visat sig allt för omständligt att köra dit en egen båt. Ett par dagar spenderades med att slipa botten, byta ut alla tampar och ställa in båten så som vi vill ha den. Allt för att vara så förberedda som vi kunde vara. 

Startfältet var ett 15 båtar starkt startfält med såväl före detta olympiska medaljörer som andra svenska team, från totalt sju nationer. 

Banan utanför Limasol bjöd omväxlande på lätta och håra vindar med utmanande fraktfartyg mitt i banan att ta hänsyn till. Första dagen i lätt väder och andra dagen med hårda vindar gick bra och vi fick med oss topp 3 placeringar i alla race. Under första seglingen den tredje dagen släppte avlastaren till gennakerfallet som slutade med en trålad gennaker. Innan vi fått upp den hade vi gått från första till 14 plats och gennakern var i två bitar. Det blev en lång kväll med spinnakertape och symaskin för att få gennakern redo till de kommande dagarna. Med bra båtfart, i synnerhet på undanvindarna lyckades vi vinna 6 av 12 race och åka hem med ett EM-guld 

Här finns en drönarfilm från tredje dagen, vi har en röd Apotea logga i gennackern, (exempelvis efter 25 min)

https://www.youtube.com/watch?v=HCZfuTKc--k