Josefin avslutade VM med seger i finalracet

  • 20 aug 2023

image: Josefin avslutade VM med seger i finalracet

Josefin Olsson avslutade VM i ILCA på allra bästa sätt när hon vann söndagens final där de tio bästa i klassen gjorde upp om medaljerna. Totalt slutar Josefin sjua på VM och därmed tog hon en nationsplats till OS i Paris 2024.

 – Efter en tuff säsong är det skönt att vara med i toppen igen och bygga motivation inför en lång träningsperiod som startar nu. Målet nästa år är självklart högt, med en medalj på OS, säger Josefin.

Hon har blandat lite högt och lite lågt på VM. Men av totalt elva race så vinner hon tre och slutar sjua i totalen. Hon visar med tydlighet att hon tillhör den yttersta världseliten.

– Jag presterar på en hög nivå under regattan och visar att jag är att räkna med inför Marseille. Några kostsamma misstag på lördagen med en feg start i första gjorde att jag satsade i andra starten som resulterade i en tjuvstart som ledde till att medaljchanserna försvann. Men skönt att få segla medaljrace och visa vad jag går för med en klar vinst, säger Josefin.

Totalt har VM i Haag, för samtliga OS-klasser, varit en svensk framgång med guld i 49erX genom Vilma Bobeck/Rebecca Netzler och brons i Nacra genom Emil Järudd/Hanna Jonsson. Sverige har också tagit fyra nationsplatser till OS – i 49erFX, Nacra, 470 och ILCA 6.

– Som lag har vi gjort ett klart godkänt VM, med fyra nationsplatser klara av de fem vi hoppades på i förväg. Med två medaljer så är vi på samma nivå som i Tokyo-OS för två år sedan. Fast guld och brons känns snäppet bättre än två silver. Vi har två medaljer av seglare i en klart yngre generation än våra medaljörer i Tokyo, så vi visar att vi klarar av att göra en generationsväxling igen, säger förbundskapten Magnus Grävare och fortsätter:

Samtidigt så är Anton med Lovisa och Josefin inte nöjda med sina placeringar på VM. De vill och kommer att vinna i framtiden de också. Vilma och Rebeccas helt överlägsna regatta och Emil och Hannas första stora medalj inspirerar oss alla, inte minst de unga seglarna i utvecklingslandslaget som var här och deltog på ett VM för första gången. De kommer förhoppningsvis nu att ge allt för att göra samma sak själva om 5–7 år eller så.

Sverige är bland de främsta länderna när det gäller båtdisciplinerna på VM. Ett långsiktigt mål är att bli lika bra i de flygande bräddisciplinerna.

Vi är inte där till OS nästa år, kanske inte till 2028 helt heller, men vi skall dit. Vi har ett fantastiskt team med de bästa coacherna och supportteamet. De är i världsklass också, säger Magnus Grävare.

 

Läs mer om VM här: Allianz Sailing World Championships, The Hague 2023 - The Championships