29er EM på hemmaplan, en succé

  • 22 aug 2023

29er EM som avgjordes på hemmaplan i Saltsjöbaden med KSSS som värd samlade 173 besättningar från 24 nationer. Det svenska laget bestod av 19 besättningar och fyra coacher. Det var upplagt för spännande segling på Baggens kluriga vatten och när vi summerar EM kan vi se att det inte bara var en sportslig framgång med dubbla svenska medaljer, utan även ett fantastiskt arrangemang. Kort sagt, en succé!

Text: Simon Alm     Foto: Sailing.Pics and Digital Sailing

Innan mästerskapet började så arrangerade 9er förbundet läger på plats för att lära sig mer om förhållandena och toppa formen inför mästerskapet. Det blev bra träningsdagar med många svenska och internationella båtar vilket gav bra förberedelser inför själva EM. Storsatsningen med fyra erfarna coacher på plats gjorde att kvalitén på både coachingen under tävlingen och träningen var mycket. Teamkänslan i laget var fantastisk och erfarenhetsutbytet mellan alla seglare och coacher var en stor del i den svenska framgången. 

EM började med 3 kvaldagar följt av 3 finaldagar med guld-, silver-, brons- och emeraldfleet. Finalserien började lite tråkigt då det inte blev någon vind första dagen vilket gjorde att de två avslutande dagarna fick seglas fyra race per dag. 

-Över lag gör Sverige ett väldigt bra kval på de tuffa förhållanden på baggen. Starterna blir väldigt viktiga för att sedan kunna följa sin plan och hänga med skiften som kommer, säger Björn Alm.

-Man märker att det blir väldigt tufft då ett litet misstag kostar väldigt mycket under finaldagarna. Det gällde att segla på en jämn nivå och att undvika för många höga poäng, fyller Martina Carlsson i.

-Det har varit väldigt roligt att ha ett mästerskap i Sverige. Det sätter en lite annan press på alla svenskar som får hemmaplan vilket var en rolig utmaning. Jag tycker också att KSSS gjorde ett väldigt bra arrangemang runt om seglingarna med aktiviteter och after sail som seglarna verkligen uppskattade berättar Simon Alm.

Selma Hård och Lucas Wolfgang, guldmedaljörer i U17 mixed.

Efter de avslutande finalseglingarna stod det klart att hemmaseglarna Hedvig och Hugo Liljegren tar hem ett EM silver i mix klassen och att Selma Hård och Lucas Wolfgang tar hem ett EM guld i u-17 mix klassen. 

Prispallen i mixed med Hugo och Hedvig Liljegren som silvermedaljörer

För silvermedaljörerna Hugo och Hedvig som i vanliga fall seglar 470 i utvecklingslandslaget var det här deras sista framträdande på 29er scenen.

- Det känns ändå som att vi gjorde en bra avslutning och vi är glada över regattan i stort även om vi hade en väldigt, väldigt, tuff första finaldag. Vi har verkligen försökt att hålla humöret uppe och göra det bästa vi kan hela tiden, säger Hedvig.

- Vi lyckades avsluta väldigt bra så det känns som ett bra sätt att säga adjö till båten, instämmer Hugo. 

 

Laget coachades av:

Simon Alm, Björn Alm, Melker Brenton och Martina Carlsson

 

Resultat totalt:

Guld:

7: Hedvig Liljegren/ Hugo Liljegren

29: Ida Elfving/ Emil Gustavsson

33: Ebba Fredriksson/ Ellen Fredriksson

36: Ester Langstrand/ Elsa Aronsson

42: Felix Wichert/ Aron Wichert

44: Erik Bengtsson/ Jonathan Röijer

 

Silver:

48: Alexander Olsson/ David Aldúren

53: Selma Hård/ Lukas Wolfgang

72: Tea Zeeberg/ Cornelia Widestam

73: Claes Järudd/ Max Zetterström 

76: Victor Isdahl/ Melker Bondjers

 

Brons:

107: Elisa Lindskog/ Wilma Kallin

108: Philip Björkman/ Fred Fransson

114: Henric Wigforss/ William Drakenberg

121: Emma Berg/ Tyra Fahlvik

 

Emerald:

148: Annie Hinton/ Tyra Axhede 

156: Alice Asplund/ Tea Jagefeldt

169: Martin Blomström/ Otto Pierrou

172: Vilgot Treskog/ Jack Svanvik