Storslam på JNoM

  • 2 aug 2023

Stärkta av den senaste tidens svenska framgångar var det ett taggat lag som åkte till Lettland där årets JNoM genomfördes. Förutom ett starkt Optimistlag som lyckades ta hem inte mindre än sju medaljer seglade Vidar Nyström stabilt i iQFOiL U19 klassen och kammade hem silvret. Nedan följer en rapport från JNoM i Optimist.

Text: Tindra & Lova Forssén  Foto: Svenska Optimistjolleförbundet

Regattan inledes med två dagars grundomgång, där seglarna seglade i fyra olika fleet, två för respektive kön. Det var stabila vindar på 2-5 m/s utifrån. Vågorna upplevdes av seglarna som utmanande och båtfarten blev den främsta faktorn för att kunna hålla sig i den främre delen av fältet. I slutet av grundomgången hade det svenska laget med sig majoriteten av laget till guldfleet.

Därefter följde lag-seglingen, där Sverige representerades av två lag och en stor hejarklack på land. Dagen inleddes med en grundomgång där alla fick chansen att möta varandra, killarna vann alla sina matcher och tjejerna förlorade en. Seglingsledningen valde att inte segla kvartsfinaler och semifinaler, därmed gick de direkt över till att segla finalmatcher samt bronsmatcher. Tjejlaget hade inte turen på sin sida och blev dessvärre utslagna från finalen efter att både Sverige, Estland och Danmark hade varsin förlust i grundomgången. Det blev därmed bronsmatch mot Finland där tjejerna seglade stabilt och tog hem ett välförtjänt brons. Killarna var obesegrade efter grundomgången och gick därmed vidare till final där de seglade mot Danmark. Efter två tighta finalmatcher så kunde vi konstatera att guldet var säkrat. 

Svenska tjejlaget bestod av: Vendela Hallset Green, Maja Larsson-Bergqvist, Cornelia Baldock Frost, Elsa Beijar, Alma Beijar och coach Lova Forssén

Svenska killaget bestod av: Oskar Netterlid, Nils Netterlid, Viktor Elfving, Ernst Åkesson, Johan Barregren och coach Marcus Warvne

Sedan var det äntligen dags för finaldagen för den individuella seglingen. Det svenska laget hade fina utgångslägen inför dagen och chansen för medaljer var stora. Under dagen hade vi stabila vindar på 4-5 m/s. Laget seglade stabilt det första seglingen och hade flera seglare i toppen och det började dra ihop sig till en rafflande strid om medaljerna. Andra seglingen för dagen gav stor utdelning och laget kunde konstatera att gulden både i tjej- och killklassen redan var säkrade. Striden om de övriga medaljerna var öppen och det var riktigt tight med poängen. I den tredje och avslutande seglingen var spänningen hög hos både seglare och coacher men efter målgång stod det klart att Sverige säkrat fem av sex medaljer. Gulden tillhörde Elsa Beijar och Oscar Netterlid, silvermedaljerna gick till Viktor Elfving och Cornelia Baldock Frost och bronset till Ernst Åkesson. 

JNoM medaljörer killar: Ernst, Oskar, Viktor

-Det känns otroligt roligt och det har varit ett mål för mig, säger dubble gludmedaljören Oscar och fortsätter. Det bästa med denna vackan har varit lagseglingen, att få hänga med en massa kompisar och extra tack till Markus Warvne som coachade laget och mig till guld!

Silver Cornelia Baldock. Guld, Elsa Beijar.

-Det var en jätteskön känsla att kunna segla sista racet och veta att jag vunnit. Jag är väldigt nöjd med att jag kunde vara så pass fokuserad, vilket beror på att jag har sovit och ätit bra. Det är något jag verkligen har försökt tänka på berättar Elsa, mästare i kavaj.

JNoM 2023 var en otroligt lyckad tävling för svensk del som innefattade fina resultat, men speciellt viktiga lärdomar och erfarenhet för seglarna. 

-Veckan har innefattat utmanade förhållanden för seglarna. Vi fick med oss fina resultat, men det jag framför allt är mest stolt över som tränare är det engagemang och vilja till utveckling som alla seglare har visat, avslutar coach Lova Forssén