Mikael Ek & Rickard Norén starkast på Para-VM

  • 14 aug 2023

image: Mikael Ek & Rickard Norén starkast på Para-VM

När 9 av 10 seglingar är avklarade på Para-VM i Haag i tvåmansbåten RS Venture Connectär ligger Mikael Ek & Rickard Norén på en fin 4:e plats bland de 16 deltagande nationerna. De har 17 poäng upp till bronset som då inte är inom räckhåll och tajt neråt. Vilodag tisdag och avslutande segling på onsdag blir spännande. I 2.4mR är Patric Rosenberg 8:a, också han har ett race kvar. I Hansa 303 ligger Peter Idar 14:e men hade vilodag i dag och har 4 seglingar kvar innan VMet är slut.

 

Bild: fv. Sara Sandberg, coach, Mikael Ek, Patric Norén 

Mikael Ek är rutinerad och har deltagit i olika kappseglingssatsningar i 2.4:an. 2022 gjorde han premiär i RS Venture på Para-NM i Saltis med Richard Norén som gast. Det visade sig vara en ”perfect match” och senare under hösten reste de till Oman för att segla VM. De har båda varierat segling i RS Venture Connect och 2.4 under träning sedan dess.

Sara Sandberg från Skota Hem är ensam coach på plats i Haag vilket är en stor utmaning med så många seglare och olika behov av support. Sara har jobbat med parasport i många år och är mycket erfaren. För att utveckla paraseglingen behövs fler tränare och coacher som kan parasegling och de olika båtklasser som paraseglingen omfattar.

- Det känns roligt att fler får chans att komma ut på internationella mästerskap. Att vi har förebilder för nya seglare och som visar att det möjligt att kunna komma ut och tävla internationellt, säger Karin Knigge, paraseglingsansvarig på Seglarförbundet och fortsätter:

- Vi behöver fortsätta att arbeta för att få fler event och träningar på hemmaplan så att det finns flera steg på utvecklingstrappan och här behöver vi alla hjälpas åt - klubbar, Seglarförbundet, tränare instruktörer, föräldrar och seglare tillsammans. Det alltid lättare att ta de första stegen om det finns någon som gått före.

Patric Rosenberg har tränat intensivt de senaste säsongerna och under 2022 kom han i gång med kappseglingen där han deltog framgångsrikt i såväl Para-SM i 2.4 som Para-NM och Para-VM i RS Venture i Oman. När det var VM-kval i Saltsjöbaden i våras var han med i de vinnande båtarna i både RS Venture Connect och 2.4mR vilket blev klassen för honom i VM i Haag.


Patric Rosenberg tävlar i 2.4mR. 

I Hansa tävlar man både i dam- och herrklass men Sverige deltar endast i herrklassen. Man seglar kryss-länsbana under fem seglingsdagar. Peter Idar började segla hos Skota Hem och fastnade för seglingen snabbt. Intresset för kappseglingen tog fart i och med Para-NM i Saltsjöbaden 2022 då han seglade RS Venture Connect med träningskompisen Monica E Fejle. Han deltog i VM i Hansa 303 i Hiroshima, Japan hösten 2022.

Följ VM här - både paraseglare & landslagseglarehttps://thehague2023.sailing.org/how-to-follow/