Junior-SM avgjort

  • 13 aug 2023

image: Junior-SM avgjort

Junior-SM i segling är över. Närmare 300 ungdomar mellan 12 och 20 år har gjort upp om 30 JSM-medaljer i tio klasser. Mästerskapet i Stenungsund visar att svensk segling står sig stark, återväxten är god och förhoppningsvis kommer några av deltagarna i årets JSM att ta steget ut i den internationella kappseglingsvärlden om några år.

Totalt har det tävlats i sex båtklasser. Optimistjolle, E-jolle, ILCA, RS Feva, RS Aero och Zoom 8. I E-jolle, ILCA 6 och Optimistjolle har det varit en tjej- och en killklass. I ILCA 4, RS Feva, RS Aero och Zoom 8 har man tävlat i en öppen klass, det vill säga killar och tjejer i samma klass – mot varandra.

– Vi har haft ett fantastiskt mästerskap. Inför JSM var vi oroliga för vädret och om stormen ”Hans” skulle dröja sig kvar. Men så blev det inte. Det har i stället varit ganska snälla förhållanden med mestadels lätta vindar. Samtidigt har det varit utmanande för deltagarna med lite ström och en hel del vindvrid, berättar Robert Strange från Seglarförbundet.

De tio guldmedaljerna gick till sju olika klubbar. Det visar att det finns många unga duktiga seglare samt duktiga tränare och coacher på många orter runt om i Sverige.

 

Svenska juniormästare 2023:

Optimist Tjej: 1) Alma Beijer, Kullaviks KKK

Optimist Kille: 1) Alexander Forssén, KSSS

E-jolle Kille: 1) Johan Kylebäck, Hjuviks BK

E-jolle Tjej: 1) Alice Lundholm, Hjuviks BK

ILCA 6 Tjej: 1) Emma Wennberg, Lidingö JS

ILCA 6 Kille: Alfons Sellin, GKSS

ILCA 4 Öppen: 1) Malcolm Dahlberg, KSSS

Zoom 8 Öppen: 1) Alva Lindqvist, Vänersborgs SS

RS Aero Öppen: 1) Elliot Hellström, Linköpings JS

RS Feva Öppen: 1) Elvin Hansson/Oskar Skiöld Lundquist, Kullaviks KKK