Ebba & Henrik årets Mange Olsson stipendiater

  • 28 aug 2023

image: Ebba & Henrik årets Mange Olsson stipendiater

Ebba Berntsson och Henric Wigforss har utsetts till årets stipendiemottagare ur Mange Olssons Minnesfond. Vid en ceremoni 22 augusti på Djurgården i Stockholm fick de två framtidsnamnen inom svensk kappsegling ta emot sina stipendier. Samtidigt fick Simon Fisher, Storbritannien, motta Mange Olsson-priset.

 Bild fv: Henric Wigforss (stipendiat), Simon Fischer (Mange Olsson priset), Ebba Berntsson (stipendiat). Foto: Malcolm Hanes

Ebba Berntsson, KSSS, är 21 år och redan en av Sveriges bästa kvinnliga gastar. Ebba växlade tidigt över till 29er och har under tiden på seglargymnasiet i Motala utvecklats till en väldigt duktig gast. Under sista året i Motala gick hon över till 49erFX och idag tillhör hon svenska utvecklingslandslaget där hon seglar tillsammans med Klara Utterström.

Ebba är positiv, ambitiös och målmedveten och tvekar inte inför nya utmaningar. Under våren fick Ebba hoppa in och vikariera i Sveriges bästa 49erFX-besättning när Rebecca Netzler, som seglar med Vilma Bobeck, fick ryggproblem. Ebba gjorde det så bra att hon och Vilma var bästa svenska besättning vid världscupseglingarna i Palma i våras då de slutade på en åttonde plats.

– Det känns superbra att få det här fina stipendiet. Jag är just nu i det stadiet där jag vill mycket, men tiden och pengarna räcker inte till. Stipendiet kommer att möjliggöra en helt annan vintersäsong där jag kommer att kunna fortsätta träna. Det är också coolt att bli en Mange-stipendiat för jag vet att många duktiga seglare har fått stipendiet tidigare och det är verkligen en ära att få bli en av dem, säger Ebba.

15-årige Henric yngsta stipendiaten 
Henric Wigforss, KSSS, är 15 år och har gått den långa vägen inom KSSS barn- och ungdomssegling. Han startade på klassiska Jolleskoj och fortsatte vidare till KSSS där han gått genom KSSS trappstege och är nu på väg att byta till 29er. Henric är målmedveten och har förståelse för både taktik och strategi, samt kan driva en båt fort. Det gör att han redan är en mycket kompetent seglare.

Förra året visade han att han var en av världens bästa optimistseglare när han var med och tog ett lagsilver på VM i Optimistjolle och slutade på femte plats i den individuella tävlingen. Under 2023 har han tagit ytterligare ett kliv. Han började året med att vinna Garda Optimeet som är världens största Optimisttävling, för att sedan vinna VM i optimist – det första svenska VM-guldet i Optimistjolle på 43 år.

– Jag känner att det är en stor ära att få det här priset. Jag ser mycket fram emot det och det ska bli kul att träffa OS-seglare och många stora namn inom seglingen, säger Henric.

Britten Simon Fisher tog emot Mange Olsson-priset
Samtidigt som Ebba och Henric fick motta sina respektive stipendier så delades Mange Olsson-priset ut till britten Simon Fisher. Priset delas ut årligen till en seglare som gjort ett outplånligt avtryck i segelvärlden. Simon Fisher blir den tionde mottagaren av priset som ska belöna internationella seglare som liksom Mange utvecklat seglingssporten såväl mänskligt som sportsligt. Tidigare vinnare av priset är seglarlegendarer som Torben Grael, Sir Ben Ainslie, Stan Honey, Santiago Lange, Grant Dalton, Carolijn Brouwer, Peter Burling, Martine Grael och Pelle Petterson.

Simon Fisher, eller SiFi som han kallas i den internationella seglingsvärlden, lever väl upp till fondens värderingar och till Manges minne. Den brittiske navigatören har deltagit i The Ocean Race sex gånger och vunnit två – varav den senaste upplagan med 11th Hour Racing Team. Han är den första navigatören i racets 50-åriga historia som vunnit två gånger.

Med stipendiet följer också att Ebba och Henric får vinnaren av det internationella Mange Olsson-priset 2023, Simon Fisher, som mentor under ett år.

För mer information besök www.mangeolssonsminnesfond.se eller kontakta Mats Olsson på mats@offensivsport.se eller 070-633 6130.