Team Elvis nordiska & svenska mästare i J70

  • 29 aug 2023

image: Team Elvis nordiska & svenska mästare i J70

I ett starkt, rekordstort startfält med många namnkunniga seglare stod rutinerade Team Elvis med Filip Engelbert högst på pallen som både nordiska och svenska mästare i J70 när mästerskapet arrangerades av Malmö Segelsällskap, i Limhamn i helgen. Olov Langenius med besättning från GKSS seglade hem silvret och bronset knep Magnus Tyreman med besättning från KSSS.

Text: MSS, J70 förbundet Foto: Daniel Stenholm

Det var den största J/70-regattan hittills på svenskt vatten med 40 båtar på startlinjen och kanske också det starkaste startfältet någonsin på ett J/70-SM/NM. Nyligen korade Champions League-vinnarna Alandia Sailing Team från Åland med bland andra Magnus Rönnberg fick nöja sig med en fjärdeplats.

Ett bevis på det heta startfältet var att Team Elvis gick upp i ledningen först efter sista seglingen.

- Vi hade en hög lägsta nivå, seglade konservativt med låg risk och vi fokuserade på att segla vårt race med våra vinklar och fart och inte bli styrda och låsta av andra båtar, kommenterar Jimmy Hellberg, taktiker och trimmer ombord på Team Elvis framgången.

Seglingarna var utmanande och utslagsgivande, där det var allt från första dagens ström och relativt lätta vind kryddat med tång och sjögräs i vattnet, till andra dagen där det blåste mer och det var stampigt på kryssen och vinden var tidvis precis att man kunde få upp båten i planing och fara i väg vilket ju gör skillnad. Sista dagen var det egentligen de enklaste förhållandena men där kanske saker som taktik och nerver kom in i bilden och det blev omkastningar i resultaten.

Det var många nya team på plats till regattan och temperaturen stiger nu i klassen och en bidragande faktor till det är alldeles är säkert att Sverige tilldelats EM i J/70 2025, vilket kommer seglas i Sandhamn med KSSS som arrangör.

Resultat: https://www.sailwave.com/results/J70_NM_and_SM_Malmo_Result.htm