Fem svenska VM-medaljer i RS Aero

  • 3 aug 2023

image: Fem svenska VM-medaljer i RS Aero

När VM i RS Aero avslutades i helgen i Calasetta på sydvästra Sardinien hade det svenska laget med 9 seglare tagit hela fem VM-medaljer – ett guld, två brons och två silver. Största framgången stod Elliot Hellström från Linköpings Jolleseglare för som vann både guld i U22 i RS Aero 5 och ett VM-silver i RS Aero 5, öppen klass.
- Det var en hård kamp ända in till sista dagen men det som gjorde att jag vann VM-guldet var att jag var jämn under alla typer av förhållanden, säger Elliot Hellström.

Text: Andreas Wallberg Bild: RSAero5 guld Elliot Hellström, Linköpings JS, brons Axel Almersson, Jollekappseglarna, Västerås Foto: Elena Giolai

Övriga medaljer togs av: 
U22 (Youth) VM-silver Erik Wahlberg, Gävle Segelsällskap i RS Aero 7 
U22 (Youth) VM-brons Aron Wärnberg, Ljungskile SS i RS Aero 7 

U22 (Youth) VM-brons till Axel Almersson, i RS Aero 5 

England utmanande bland de 19 nationerna
Under fem kappseglingsdagar som bjöd på alla olika vindförhållanden presterade de svenska seglarna på topp trots den extrema värmen. 9 svenska seglare av totalt 136 seglare från 19 länder deltog i VMet. England bjöd på det starkaste motståndet i både 5 och 7 klassen men även Italien, och Estland seglade starkt. Förutom de svenska medaljerna utmärkte sig Carl Furhoff, 16 år i RS Aero (som har den största segelytan) som inte bara blev bäst i U17 utan kom 5:a av alla ungdomar i klassen. Julie Lamare blev bästa kvinnliga (senior) seglare med en 38:e plats i RS Aero 7 klassen.

- De fina framgångarna berodde på att våra svenska seglare behärskade alla olika vindförhållande bäst då det bjöds på allt från lätt till mellan och hård vind med olika vågförhållanden, säger Andreas Hellström, ordförande i RS förbundet och fortsätter:

- En annan anledning till framgångarna är att trots att seglarna är spridda över landet så har RS Aero Swedish Youth Teams träningsläger skapat möjligheten att träna tillsammans och utveckla varandra uppbackade av bra tränare som Thon Thörn och Filip Larsson. Seglarna har också skaffat sig internationell seglings erfarenhet genom deltagande i olika internationella kappseglingar.  Men sedan är det ju som för alla andra jolleseglare, nötandet på hemmaklubben och inte minst fysträningen som har varit en viktig komponent i framgångarna då RS Aero kräver väldigt god fysik för att man ska prestera på topp i alla vinda styrkor.

Alla resultat


Till vänster: VM silver till Erik Wahlberg, Gävle SS och VM brons till Aron Wärnberg, Ljungskile Segelsällskap.