Emil och Hanna vann VM-brons i Nacra

  • 17 aug 2023

image: Emil och Hanna vann VM-brons i Nacra

Emil Järudd/Hanna Jonsson seglade på torsdagen hem ett VM-brons i Nacra 17. I finalen där de tio bästa på VM gjorde upp om medaljerna stod de för en makalös upphämtning efter en miss i starten. De slutade tvåa i finalen vilket räckte till en bronsmedalj.

– Det var fantastiskt kul och vi är superstolta över vad vi presterat tillsammans med våra coacher. Vi fick ta ett straff innan start, en 360 sväng, så det var en tuff början. Sen fick vi klättra därifrån, säger Hanna Jonsson.

Emil och Hanna har målmedvetet jobbat sig upp mot den absoluta världstoppen i den foilande katamaranen, Nacra 17. I de 16 racen som seglades i klassen på VM var de på en pallplats i sex av dem. Och i det 49 båtar stora fältet var de topp-8 i alla racen utom ett. Det visar på en stabil hög nivå. Starkt jobbat av en besättning som bara seglat tillsammans i knappt två år. Nästa mål blir att utmana om OS-medaljerna i Paris (eller i Marseille där seglingarna avgörs) om mindre än ett år.

– Redan för ett och ett halvt år sedan satte vi som mål att vi skulle ta en medalj här på VM. Och när vi kom hit så kände vi att vi hade chansen. Vi vet att vi har alla pusselbitarna. Men sedan ska vi få alla på plats i samma race också, berättar Emil och fortsätter:

– Det lyckades vi med i finalen idag. Den var superbra, även om vi fick börja med ett straff och kom i väg sist, så fick vi fritt spår och kunde segla igenom nästan hela fältet, berättar Emil.

Även Anton Dahlberg/Lovisa Karlsson var i final på torsdagen. De hade något sämre utgångsläge inför finalen, än Emil och Hanna. Men den svenska duon avslutade i stor stil med att bli tvåa i finalen. Totalt räckte det till en sjätte plats i 470 mixed. Det har varit oerhört jämnt i klassen i VM och Anton och Lovisa var till slut endast fyra poäng från en plats på pallen.

 

Läs mer om VM här: Allianz Sailing World Championships, The Hague 2023 - The Championships