Cederblad, Schwarts och Jarlmander från SS Vikingarna vann SM i Nordisk Folkbåt

  • 23 aug 2023

image: Cederblad, Schwarts och Jarlmander från SS Vikingarna vann SM i Nordisk Folkbåt

Efter nio kappseglingar i Västervik stod Anders Cederblad, Ola Schwartz och Anders Jarlmander, SS Vikingarna från Kalmar som svenska mästare i Nordisk Folkbåt när SM avgjordes i Västervik 9 - 13 augusti.

Efter en blåsig och regnig sommar väntade vi spänt på SM-dagarna i Västervik, bara vädret stabiliserar sig lite tills det är dags!

Planeringen inför SM:et hade varit i gång under närmare ett års tid. Tävlingsledare Jan Furemo har gjort ett enormt arbete och hade nu allt under kontroll. Seglingsledare Per-Olov Lindqvist och domare Ulf Karlsson, var inhyrda för att täcka upp på rätt nivå. I övrigt hade vi ett stort funktionärsteam som stöttade på tilldelade positioner.

Den 9 augusti välkomnades 65 st förväntansfulla folkbåtsseglare till sjöstaden Västervik.

För regattan hade vi fått äran att utnyttja lokaler i Björn Ulvaeus magnifika byggnad – Slottsholmen. Här hade vi expedition, AfterSail och regattamiddag/prisutdelning. Båtarna fick en egen brygga i direkt anslutning till expeditionen. Enormt proffsigt!

Totalt kom 21 båtar till start, av dessa hade vi tre danska gäster, som var på väg hem från guldcupen i Estland.

De nio delseglingarna seglades på Lucernafjärden. Bra längd på banan, snabba justeringar av banläggare och linjemän bidrog till täta och rättvisa seglingar! Endast ett kortare avbrott fick göras, då ett tankfartyg fick för sig att korsa banområdet.

På sista tävlingsdagen hade vi en större snipa med tändkulemotor som erbjöd åskådare att få en närmare överblick över seglingarna, något som överraskande många nappade på! Superkul!

Kvällar genomfördes med gemensamma aktiviteter. Spikpriser delades ut till dagens 1:or i seglingarna. Flera deltagare bjöd också på sina musikala talanger, allt från sång till instrumentalt. Stämningen var på topp.

SM:et i Västervik blev ett mycket uppskattat evenemang för alla inblandade.

Ett stort tack till er deltagare och likaså alla ni som hjälpte till att genomföra tävlingen!

Vid ”pennan” Jakob Elmerfjord

Klicka här för att se hela resultatlistan.