Vilma och Rebecca i stor ledning på VM

  • 13 aug 2023

image: Vilma och Rebecca i stor ledning på VM

Inget verkar kunna stoppa Vilma Bobeck/Rebecca Netzler på VM i 49erFX. Segrarna i lördagens samtliga tre race följdes på söndagen upp med två segrar och en tredjeplats och de leder VM i stor stil. Nu är kvalomgången över och alla de bästa besättningarna ska mötas i samma race.

– Vi njuter verkligen oss runt banan i varje race och har riktigt kul. Så även om det har varit långa dagar så har kvalomgången gått fort och jag kan inte riktigt förstå att halva regattan redan är seglad, säger Vilma och fortsätter:

– Nu när vi går in i guldfinal så börjar regattan på riktigt och det förväntar vi oss också. Även om vi haft tre toppendagar i kvalet så blir det tuffare nu, men vi kommer fortsätta ta ett race i taget. I finalseglingarna kommer det vara mindre marginaler och nu när vi hållit oss borta från trubbel i kvalomgången så kan vi förvänta oss mer motstånd och att vi måste tuffa till oss lite för att fortsätta prestera i finalen.

Efter nio av totalt 16 race på VM har de ännu inte missat pallen i något race. De har sex segrar, en andra plats och två tredjeplatser. Nu väntar en vilodag på måndagen. Därefter är det tre race på tisdag och tre på onsdag innan det är dags för VM-finalen på fredag.

– Vi är ganska trötta så det ska bli riktigt skönt med en vilodag i morgon. Nio race men även in och utseglingarna har varit väldigt långa och tuffa i all ström och vågor, så nu ska vi se till att återhämta oss på bästa sätt, säger Vilma.

Men det är inte bara Vilma och Rebecca, bland svenskarna, som seglar bra på VM. För Josefin Olsson, som vann OS-silver i Tokyo, började VM-seglingarna på söndagen och hon slog till med en seger i första racet. I dagens andra race i ILCA 6 gick det inte lika bra. Josefin slutade på 13:e plats och ligger sjua i totalen.

I Nacra 17 slog Emil Järudd/Hanna Jonsson också till med en seger i dagens andra race. Men de avslutade sedan med en 17:e plats i sista racet för dagen och är nia i totalen.

För Anton Dahlberg/Lovisa Karlsson var söndagen en vilodag och de ligger kvar på andra plats i 470 mixed.

 

Läs mer om VM här: Allianz Sailing World Championships, The Hague 2023 - The Championships