Brons på 29er VM

  • 10 aug 2023

image: Brons på 29er VM

29er VM som i år gick av stapeln i Weymouth, Storbritannien samlade över 400 seglare från 25 nationer varav sex svenska besättningar. Under sex dagar och tolv intensiva race tävlades i klasserna öppen, tjej och kille. Efter rafflande finalseglingar stod det klart att syskonparet Ellen och Ebba Fredriksson tävlandes för ASMK lyckats bärga bronset i tjejklassen.

Foto: Sailing.Pics and Digital Sailing

Vi får en pratstund med bronsmedaljöserna då de är hemma i Motala och laddar om inför EM som börjar i Saltsjöbaden nästa vecka.

-Vi kom till VM med målsättningen att vara med och kriga om medaljerna. Tyvärr missade chansen till guld eller silver redan efter kvalseglingarna då vi precis missade guldfinalen, en respektive två poäng efter de två första tjejbesättningarna berättar Ellen och Ebba och fortsätter. VM har varit årets stora mål och vi har använt Kiel och övriga regattor för att finslipa de detaljer som skulle bädda för framgång på VM. Vi har tidigare konstaterat att kommunikationen i båten är nyckeln till framgång och även vi är väldigt nöjda med de framsteg vi gjort där även om det inte räckte hela vägen denna gång. 

Grundomgången genomfördes i riktigt starka vindar, ofta över 10 m/s och det var kallt och regnigt. Första finaldagen var det för mycket vind för att kunna genomföra några seglingar.

-Att det inte blev några seglingar första finaldagen passade oss egentligen ganska bra. Vi var såklart rätt frustrerade av att inte få möjlighet att segla om guldet men vilodagen gav oss en chans att ladda om och sätta nya mål för resten av regattan säger tjejerna.

Ellen och Ebba Fredriksson tillsammans med övriga medaljörer i tjejklassen

Finalseglingarna gav andra förutsättningar än kvalet då vinden var svagare och skiften mer avgörande, i kvalet hade bra båtfart och att hålla det enkelt varit det vinnande konceptet.

-Vi kände att det var flera i fältet som var lite fast i vad som hade gällt tidigare och hade svårt att prioritera rätt under de inledande finalseglingarna vilket gjorde att vi fick ett bra grepp om bronset. Att vi dessutom är lite av vikingar och trivs även i regn och rusk gav oss nog också en fördel mot en del av sydeuropéerna konstaterar de. Det var många som hängde lite med huvudet när vi kom ner på hamnplan och möttes av ösregn och 17 grader.

Vi glider in på frågan hur det är att segla med sitt syskon, själv vågar jag inte tänka hur det skulle sluta om jag satte mig i samma båt som någon av mina bröder, men tjejerna ser det mer som positivt än negativt.

-En stor fördel är att vi känner varandra utan och innan så kommunikationen blir väldigt rak och man är ärlig, det är ingen idé att försöka med något annat. Sen är ju inte seglingen allt, vi ska ju ändå fira jul ihop säger de. 

En annan viktig pusselbit för att kunna prestera på topp är all support som krävs runt omkring. Här nämner de särskilt mamma och pappa som sköter all marksupport, resten av det svenska laget som både var en viktig del av förberedelserna och ett stort stöd när tjejerna skulle ladda om efter att ha missat guldfinalen. Även deras spanske coach Eduard Rodes var en stor del av nyckeln till framgången. 

-Eduard var dock inte speciellt nöjd med vädret, han är ju ingen viking som oss utan tyckte det var rätt tufft. Så fort han kommit hem efter VM skickade han oss en bild på ett varmt och soligt Barcelona berättar Ebba.

Närmast väntar EM vilket i år går på hemmaplan vilket såklart är speciellt och även om huvudmålet för säsongen var VM så har tjejerna inga problem med att ladda om.

-Självklart är vi revanschsugna och det ska bli kul att få en chans till att slå de båtar vi hade framför oss på VM. Sen är det alltid kul att segla i Sverige med allt runtomkring och alla kompisar avslutar de.

Vi gratulerar tjejerna till bronset och önskar dem och hela det svenska laget lycka till på EM.

Fullständiga resultat finns här: www.29erworlds.org

29er EM i Saltsjöbaden följer du här: www.29ereuropeans.org