Fyra paraseglare representerar Sverige på VM i Haag

  • 11 aug 2023

image: Fyra paraseglare representerar Sverige på VM i Haag

När det stora samlade VMet i Haag startar idag deltar fyra svenska paraseglare i tre olika paraklasser. Det är första gången parasegling är en del av det samlade VMet med alla OS-klasser. För Sverige deltar Peter Idar i Hansa 303, Patric Rosenberg i 2.4mR och i tvåmansbåten RS Venture representerar Mikael Ek och Richard Norén Sverige. Paraklasserna startar idag och avslutar onsdag 16 augusti. Ansvarig för laget är Sara Sandberg från Stiftelsen Skota Hem.

Bild: Mikael Ek & Richard Norén gjorde VM-debut tillsammans redan på Para-VM i Oman i höstas och deltar på VM i Haag i paraklassen RS Venture Connect.

Text & Bild: Skota Hem

Följ VMet och paraseglarna här
Allianz Sailing World Championships, The Hague 2023 - Home

Presentation av det svenska laget:

Peter Idar – Hansa 303
Peter Idar började segla hos Skota Hem och fastnade för seglingen snabbt. Han seglar så mycket och ofta han kan men intresset för kappseglingen tog fart i och med Para-NM i Saltsjöbaden 2022 då han seglade RS Venture med träningskompisen Monica E Fejle. Han deltog i VM i Hansa 303 i Hiroshima, Japan, hösten 2022. Hansa 303 seglas i herr- och damklass och de allra flesta seglar i tillhandahållna båtar. Det är således mycket enkelt att delta då man inte ens behöver ta med egna segel utan kommer som man är. I herr-klassen är det 16 seglare från länder runt om hela världen som ska kämpa om titeln och man seglar kryss-länsbana under fem seglingsdagar

Patrik Rosenberg 2.4mR
Patric har under de senaste säsongerna tränat intensivt. 2022 kom han igång med kappseglingen och deltog framgångsrikt i såväl Para-SM i 2.4 som Para-NM och Para-VM i RS Venture. När det var VM-kval i Saltis i våras var han med i de vinnande båtarna i både RS och 2.4 men det blev alltså i den senare som han ska representera Sverige i VM i Nederländerna till helgen. 2.4-klassen är öppen för både herrar och damer men bland de tolv seglarna från nio olika nationer är det bara män. Många namn kunniga som tysken Heiko Kröger som är regerande världsmästare. Det blir tufft motstånd och  ett lärorikt första internationellt event för Patric i 2.4:an.

Mikael Ek & Richard Norén RS Venture Connect
Mikael Ek är rutinerad och har deltagit i olika kappseglingssatsningar i 2.4:an. 2022 gjorde han premiär i RS Venture på Para-NM i Saltis med Richard Norén som gast. Det visade sig vara en ”perfect match” och senare under hösten reste de till Oman för att segla VM. De har båda varierat segling i RS Venture och 2.4 under träning sedan dess. Det är 16 besättningar från lika många nationer som slåss om titeln. Det kommer vara ett tufft motstånd och många av besättningarna Micke och Richard mötte i Oman kommer att vara på plats, bland dem de regerande världsmästarna.

Följ våra paraseglare här: https://thehague2023.sailing.org/