Sune Carlsson har seglat vidare

  • 5 jul 2024

image: Sune Carlsson har seglat vidare

Båtbyggaren och  starbåtsseglaren Sune Carlsson har seglat vidare.

Vi minns alla Sune som den glade hedersman han alltid varit och kommer för alltid att komma ihåg hans historier. Vi skänker också en varm tanke till hans närmaste i denna stund.

Sune Carlsson är en legend inom segling – och kanske främst inom starbåtssegling. Samtidigt är det som båtbyggare han kanske gjort sig allra mest känd sedan han för i början på 1960-talet tog över Moranäsvarvet i Saltsjöbaden och förvandlade det till Sune Carlsson Båtvarv. Intresset för båtar föddes långt tidigare då han i början av 40-talet seglade med modellbåtar i Bällstaån i Sundbyberg. Som 13-åring byggde han sin första riktiga ”experimentbåt”.

Sune vann totalt åtta SM. Det första kom 1950 och det första i en egenbyggd Stare tog han 1954.

Under den här tiden fortsatte Sune att bygga Starbåtar i Jakobsberg. Riggarna köptes i Västerås sedan satte de riggen mellan två cyklar och cyklade hem – en sträcka på närmare tio mil.

Vid OS i Rom 1960 representerade Sune Sverige i Starbåt, och slutade på tionde plats. Åtta år senare försökte han på nytt kvala in till OS, då i 5.5-metersklassen. Men bröderna Sundelin blev för svåra i det svenska kvalet och fick representera Sverige. Det gjorde de så bra att det blev OS-guld i båten WASA 4 - byggd av Sune Carlsson. Sune var själv på plats i Acapulco, som reserv och ”båtmeck” till Sundelinarna, och fick uppleva framgången på plats.

Under sina aktiva år har han byggt närmare 300 starbåtar. Och med sin seglarglädje och kunskap har han alltid varit en stor inspiration för många seglare.

Sitt senaste SM i Starbåt seglade Sune när han fyllt 84 år. Sune Carlsson är medlem nummer nio i Svensk Seglings Hall of Fame.

Foto: Daniel Stenholm