Bli solklok med EVY

  • 13 maj 2024

image: Bli solklok med EVY

EVY är en av Seglarförbundets partners och officiell leverantör av solskydd till våra landslag. I över 20 år har EVY varit en favorit hos elitidrottare som utsätter sig för tuffa påfrestningar under svåra förhållanden. SWE Sailing Team, deltagare i Atlantic Rowing Race, landslagscyklister och surfproffs har alla valt EVY. Oavsett om du seglar, springer, spelar golf, surfar, klättra i Himalaya (eller bara gillar att vara i solen) så kan du känna dig säker på att EVY klarar utmaningen. Men vilka är de skadliga effekterna och vad behöver du tänka på för att skydda dig?

Text: EVY Technology (källor sist i texten) Bild: Bli solklok med SWE Sailing Team fv. Rebecca Netzler (49erFX) Vilma Bobeck (49er FX) Lovisa Karlsson (470) .

Trots kännedomen om solens skadliga effekter ignorerar många vikten av solskydd. Över 90% av hudcancerfallen kan kopplas till våra solvanor och kan därför undvikas. Farlig hudcancer är den näst vanligaste cancerformen och resulterar i över 15 000 cancerdiagnoser varje år. Utöver detta upptäcks fler än 50 000 fall av basallcellscancer. Denna typ är inte livshotande och räknas därför inte in i statistiken. Alla former av hudcancer upptäcks dock ofta på solutsatt hudyta och behöver frysas eller skäras bort. Varje köp av EVYs rosa Daily Defence solskyddsprodukt stödjer hudcancerforskning med 15 kr. Forskningsprojektet undersöker hur UV-strålning påverkar både friska celler och cancerceller. Var med och gör skillnad!

Larmen om ökningen av hudcancer har vi levt med i många år, men kunskapen är fortfarande ganska låg, särskilt bland yngre i åldrarna 20–30 år. Solen är ju livsnödvändig och inget vi bör undvika, men det handlar helt enkelt om solvett, säger Margret Pinto, VD för EVY

Bara 12 % vet hur mycket solkräm som behövs
Risken för hudcancer ökar avsevärt med ökad exponering för solen och frekventa brännskador. På uppdrag av EVY Technology genomförde marknadsundersökningsföretaget YouGov en undersökning om svenskarnas solskyddsvanor. Resultaten visade att var tredje svensk slarvar med solskyddet. Dessutom oroar sig 47 % för hudcancer, men endast 12 % vet hur mycket solkräm som behövs för ett fullständigt skydd.

Vanligaste misstaget vid applicering av solskydd?
Att applicera för lite solskydd är som att strunta i säkerhetsbältet när du åker bil. Om du använder hälften av den rekommenderade mängden av ett solskydd med SPF 50 motsvarar det ungefär SPF 2, förklarar Margret.

Den rekommenderade mängden för ansiktet är 2,5 ml (handflatorna, som absorberar nästan lika mycket som ansiktet, räknas inte in) och cirka 35-45 ml för resten av kroppen. Vilket solskydd du väljer är därför viktigt eftersom du behöver applicera en rejäl mängd för att uppnå det skydd som står på flaskan.

Behöver jag solskydd året om?
UV-strålning finns alltid runt oss och därför handlar det mycket om att skapa en vana och inte bara smörja när det är en solig utedag. UVA-strålar tränger igenom moln och fönsterrutor, samt tränger längre ner i hudlagret. Även om de inte bränner huden så orsakar de pigmenteringar, nedbrytning av kollagen och bidrar till hudcancer. Att använda solskydd är därför den bästa förebyggande hälso- och skönhetsinvesteringen du kan göra.
 

Vad har EVY som inte andra solprodukter har?
EVYs produkter är kända för sin unika mousseformula som absorberas snabbt och gör det enkelt att applicera rätt mängd. Produkterna är baserade på en svensk hudvårdsuppfinning med en formula, som tränger längre ned i det översta hudlagret istället för att lägga sig på ytan. Formulan bildar ett slags membran som förstärker hudens eget försvarssystem. Effekten blir ett extra långvarigt och hållbart skydd som stannar kvar i huden, utan att riskera att gnidas-, torkas- eller svettas bort. Den unika formulan gör att vi kan skapa milda och allergivänliga produkter samt skydd som bibehåller sitt SPF-värde i 8 timmar vid korrekt användning. Laboratorietester speglar dock inte alltid verkligheten, och därför uppmuntrar vi ändå till att återapplicera enligt generella råd.

Checklista vid val av solskydd

  • Är det enkelt att applicera den angiva mängden?
  • Finns det instruktioner på produkten?
  • Hur högt är UVA-skyddet i solskyddet? (SPF syftar endast på UVB)
  • Hur ofta behöver du applicera produkten och är den vattenresistent?
  • Innehåller produkten parfymer, alkohol, cykliska silikoner eller andra tvivelaktiga ingredienser?
  • Fungerar den för känslig hud? Täpper den till porerna?
  • Hur länge håller en öppnad förpackning

Läs mer om EVY här

Källor:
Marknadsundersökning om svenskarnas solvanor via YouGov på uppdrag av EVY Technology. Under perioden 17-19 februari 2021 har sammanlagt 1007 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18+ år i Sverige.

Socialstyrelsen

Strålsäkerhetsmyndigheten

Cancerfonden