Starkt svenskt Nacra-VM

  • 12 maj 2024

image: Starkt svenskt Nacra-VM

De båda svenska besättningarna på Nacra-VM – Ida Svensson/Marcus Dackhammar och Emil Järudd/Hanna Jonsson – gjorde en stark insats på VM som avslutades idag, med en sjätte och en sjundeplats. Men lyckades inte knipa någon medalj trots att båda hade chansen i söndagens final i franska La Grand Motte.

 – De var båda uppe och högg på ett VM-brons och det är fantastiskt att ha två besättningar som är på den nivån. De har tagit jättestora kliv. Det kan nästan inte se bättre ut, säger förbundskapten Magnus Grävare till TT.

Bild: Emil Järudd/Hanna Jonsson Foto:Didier Hillaire

Resultat: Läs mer: 2024 World Championship - Nacra17.org

Emil/Hanna och Ida/Marcus har under VM båda visat att de tillhör världstoppen. Frågan är nu vem av dem som får den svenska OS-platsen.

– Vi har lite att fundera på. Vi får väl diskutera och nominera. Hur det än blir så har vi en stark besättning, säger Grävare.

Endast två poäng skiljde mellan de båda efter totalt 16 race på VM. Och båda skulle säkert göra en bra insats på OS, som invigs om 75 dagar. Men bara en besättning får åka. På tisdag förmiddag kommer Sveriges Olympiska Kommitté att meddela vem det blir.

Inför söndagens final hade de båda bra möjligheter att nå en medalj. Men det gick inte riktigt svenskarnas väg. Ida och Marcus var lite för ivriga i starten, drog på sig ett straff och lyckades inte riktigt komma tillbaka in i matchen igen. De slutade på tionde och sista plats i finalen.

Lite bättre gick det för Emil och Hanna som slutade på sjunde plats – dock utan att på riktigt utmanat om medaljerna i finalen. Men till slut var de ändå bara fyra poäng från en bronsmedalj.

EM i 49er seglades parallellt med VM i Nacra 17 och där slutade Marcus Westerlind/Olle Aronsson som är med i Utvecklingslandslaget på 40:e plats av 68 deltagande team.

EM i 470 som har seglats samtidigt i Cannes blev en besvikelse för Anton Dahlberg/Lovisa Karlsson som slutade på 20:e plats. 

Resultat EM 470: https://www.470.org/uploaded_files/overall_470Mixed.pdf_1530_en.pdf

 

 

Dag 1

Stark svensk start på Nacra-VM

De båda besättningarna Ida Svensson/Marcus Dackhammar och Emil Järudd/Hanna Jonsson fick en bra start när Nacra-VM drog i gång på tisdagen i La Grande Motte på franska Rivieran. Ida och Marcus började bäst av de två med serien 2-1-6 och de är tvåa i totalen efter tre race.

Sverige har redan en nationsplats till OS men vilka som får åka står mellan dessa två besättningar. Resultatet på VM, som pågår fram till söndag, spelar givetvis en stor roll i bedömningen.

– Mycket vind idag, cirka 8-12 m/s och skiftig frånlandsvind. Vi var väldigt snabba på kryssen, men särskilt nöjda är vi med våra starter som vi höll enkla och kom i väg bra. I morgon hoppas vi kunna ta skiften lite bättre så vi kan få full utdelning av vår fart, säger Ida.

Emil och Hanna fick serien 3-5-5 och är på åttonde plats i totalen – endast fyra poäng efter Ida och Marcus. Och precis som Ida och Marcus trivdes de i de tuffa förhållandena.

– Kul med stark vind första dagen. Vi fick riktigt bra mätning mot de andra, i förhållanden vi sällan får segla i, 8.12 m/s och byggande vågor, korta och branta. Vi race:ade stabilt och gick bra på kryssen, fartmässigt, vilket vi var väldigt nöjda med, berättar Emil och fortsätter:

– Nu ska jag hem och vila. Jag känner tyvärr lite sjukdom som kryper på. Jag hoppas vakna i morgon ännu lite snabbare och friskare. 

– Vi vill få testa vår fart och raceskills mot de andra i fältet. Det är ju sista tävlingen innan OS så lite generalrepetition. Men vi ska slåss för medaljerna också, både för oss själva men även visa de andra att de ska vara lite rädda när vi ligger bredvid dem i starten, säger Emil.

Samtidigt med Nacra-VM pågår 470-EM i Cannes cirka 30 mil längre österut på den franska Rivieran. OS-klara Anton Dahlberg/Lovisa Karlsson är där för att slipa på formen och förhoppningsvis bygga på självförtroendet i det som är deras sista stora regatta innan det är dags för OS-seglingarna i Marseille i slutet av juli.

Anton och Lovisa har börjat helt ok och efter serien 5-4-14 är de på nionde plats i totalen. Men det är mycket jämnt så här i inledningen av mästerskapet och de är endast två poäng från en pallplats.

Läs mer: 2024 World Championship - Nacra17.org