5 miljoner från Postkodlotteriet - stort tack alla lottköpare

  • 15 mar 2024

image: 5 miljoner från Postkodlotteriet - stort tack alla lottköpare

Vid Svenska Postkodlotteriets årliga utdelning i går fick 61 ideella organisationer dela på 1 021 711 232 kronor från Postkodlotteriet för 2024. Seglarförbundet fick fem miljoner kronor i icke-öronmärkt stöd och sammanlagt genom åren har förbundet tagit emot hela 48,5 miljoner kronor.  

Postkodlotteriet finns till för att stödja ideella organisationer och hela miljardöverskottet från lottförsäljningen går till att stärka civilsamhället. Ett område där stödet från Postkodlotteriet gjort skillnad för Seglarförbundet under 2023 är i den kontinuerliga satsningen på barn- och ungdomsverksamhet där stor vikt läggs vid att säkerställa att idrotten bedrivs enligt Barnkonventionen samt Riksidrottsförbundets riktlinjer för barn- och ungdomsidrott och Trygg Idrott. 

- Under 2023 har över 15 000 barn och ungdomar fått möjligheten att uppleva hur härligt det är att vara ute på vattnet under trygga former. Antingen hos någon av våra 150 certifierade seglarskolor eller 325 klubbar någonstans i Sverige, säger förbundsdirektör Marie Björling Duell och fortsätter: 

- Vårt mål är att alla ska känna sig trygga, ha roligt, utvecklas och därigenom vilja fortsätta med segling genom hela livet. För att nå vårt mål behövs gedigna utbildningsinsatser för de ledare som verkar i våra klubbar runt om i Sverige.  

Satsning på inkludering & ökad fysisk och psykisk hälsa  
Sveriges idrottsföreningar är en enorm resurs för svenska samhället. Seglingens klubbar är spridda över hela Sverige och drivs som i de flesta idrotter av ideella krafter. Ideella krafter som skapar inkluderande aktiviteter med syfte att ge fler möjlighet till ett friskare och rikare liv. Under 2023 har personer med funktionsnedsättning kunnat segla i någon av de 75 föreningsägda jollar som är särskilt anpassade för parasegling. Och i förbundets riktade verksamhet för seniorer 65+ har många som aldrig tidigare har seglat, fått lära sig seglar och samtidigt fått vara del av gemenskapen i en förening.  
   
- Vi har tagit del av en studie där det framgick vilken potential som finns kopplat till både ökad fysisk och psykiskt hälsa, om barn, ungdomar, vuxna samt personer med funktionsnedsättningar på ett bättre sätt än idag, kan få möjlighet till vattenaktiviteter som segling. Även Ungdomsbarometern visar på att idrott är en viktig ingrediens för ungdomars välbefinnande, säger Marie Björling Duell. 

- Tack vare stödet från Postkodlotteriet kan vi med hjälp av våra föreningar, fortsätta skapa och utveckla aktiviteter som verkligen är tillgängliga för alla och som stärker vår folkhälsa, både fysiskt och psykiskt. 

"Tillsammans för en bättre värld"

Det här är #Postkodeffekten:  
Med över en miljon lottköpare är Postkodlotteriet Sveriges största lotteri, men också Sveriges största privata givare till ideell sektor. Idag genererar lotteriet cirka en miljard kronor om året till över 60 organisationer som arbetar för att göra världen bättre. Det är det som är Postkodeffekten.  

Läs mer - Postkodlotteriet tack vare dig!

Läs mer om Seglarförbundet och Postkodlotteriet  

Läs mer om Seglarförbundets