Tips för att söka anläggningsprojekt i klubben

  • 7 mar 2024

image: Tips för att söka anläggningsprojekt i klubben

Bygga, renovera eller utveckla klubbmiljön - vi har samlat tips och goda exempel om allt från att söka projekt och finansiering, till detaljer, material och drift. Nu när säsongen snart drar igång finns det mycket att fixa på klubben.

Klubbar som äger eller driver en anläggning för idrott kan söka flera olika bidrag till att bygga nytt, renovera eller förbättra. Bryggor, förråd och klubbhus är en viktig grund för bra verksamhet och det finns många möjligheter för seglarklubbar att få hjälp med stora investeringar som höjer kvaliteten och tillgängligheten på lång sikt. Här beskriver vi hur klubben kan söka finansiering från sitt RF-SISU distrikt – som är en av de vanligaste källorna till anläggningsbidrag.

 

 

RF-SISU anläggningsbidrag

Kan bidra till finansiering upp till 50% av kostnaden för nybyggnad, renovering eller andra investeringar i klubbens anläggning. Dessa projektbidrag söks via IdrottOnline, men ta gärna kontakt med RF-SISU distriktets anläggningskonsulent redan innan för att kunna utforma ansökan på ett bra sätt.

Detaljer kan variera beroende på distrikt och vilken verksamhet klubben har. Läs mer i de fullständiga riktlinjerna för RF-SISU anläggningsbidrag (länk). (Projekt som är nytänkande och innehåller aspekter av multifunktion och hållbarhet premieras ofta.)

  • Bidrag till aktivitetsytor: Ytor där själva idrotten utövas, eller till hygienutrymmen, tillgänglighetsanpassning och utrustning parasport, förråd, fast eller viss större utrustning.
  • Bidrag till renovering eller energi och miljöprojekt: såsom upprustning av omklädningsrum eller åtgärder för minskad energiförbrukning.
  • Bidrag till säkerhetsprojekt: såsom säkerhetsbåtar, flytvästar eller annat som ökar säkerheten.
  • Bidrag för parasport: såsom paraseglingsbåtar eller para-utrustning (som ägs av klubben) eller anpassning av lokaler och ytor för att öka tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning.

 

Tänk på det här när ni söker anläggningsbidrag:

  • Projektets huvudsakliga målgrupp ska vara barn, ungdomar, pensionärer eller personer med funktionsnedsättning för att kunna beviljas stöd (gäller även de flesta andra bidragsgivare)
  • Även om det bara går att söka för 50% av den totala kostnaden, så hindrar det inte att klubben kan söka på fler håll för att fylla den andra halvan av budgeten.
  • För att styrka ansökan behöver klubben kunna uppvisa bevis på långsiktig nyttjanderätt genom tex. arrendeavtal på minst 5 eller 10 år (beroende på ansökt belopp)

 

 

Seglarförbundet är med i projektet Arena Vattnet – ett initiativ för framtidens anläggningar som vi genomfört i samverkan med andra specialidrottsförbund för vattenidrotter (tex. kanot, rodd, vattenskidor/wakeboard). På webbplatsen www.arenavattnet.se har vi samlat massor av tips och goda exempel för klubbar som vill göra egna anläggningsprojekt.

Information om att söka anläggningsbidrag från RF-SISU, Allmänna Arvsfonden, kommunen eller från andra håll finns sammanställt på denna sida: arenavattnet.se/finansiering.

Hör gärna av er med frågor och funderingar till oss på kansliet, eller till Anette Önerud som är vår projektledare för samverkan Arena Vattnet. Vi stöttar gärna klubbar i att genomföra projekt eller utforma ansökningar. Med fler bra anläggningar blir hela seglingssverige starkare!

 

Länk till checklista och fler bra tips för anläggningsprojekt i föreningen. (dokument)

 

 

Kontaktuppgift anläggningsansvarig på Svenska Seglarförbundet:

Anette Önerud anette.onerud(a)svensksegling.se