Godkänd VM-start för Vilma och Rebecca

  • 5 mar 2024

image: Godkänd VM-start för Vilma och Rebecca

På tisdagen drog VM i 49erFX i gång på Lanzarote med Vilma Bobeck och Rebecca Netzler som regerande världsmästare. Det blev bara två race – av planerade tre. Första racets 14:e plats var såklart en besvikelse. Men i det andra visade de OS-klara svenskorna sin styrka när de blev tvåa. I totalen ligger de på elfte plats.

En lite trög, men ändå godkänd, start. Självklart är vi här för att försvara titeln från förra året och vi lutar oss tillbaka på vår trygghet i att göra varje race så bra vi kan. Vi har gjort hemläxan och förberedelserna och känner oss redo och taggade, säger Vilma och fortsätter:

  Jag tycker att vi höjt vår nivå från förra året och vi är där vi vill vara i utvecklingen, men samtidigt har fältet också tagit kliv framåt. Det är spännande att ha ett mästerskap så tidigt på säsongen då det är några av toppbåtarna som har tränat på hemmaplan, utanför Europa, som vi därmed inte mött på länge.

Totalt deltar 48 båtar och de är uppdelade i två jämna grupper i de nio första racen. Därefter seglar de 24 bästa i samma grupp (guldfleet). Det betyder att när Vilma och Rebecca blir 14:e båt i sin grupp i första racet så hamnar de på 29:e plats i den totala tabellen.

De två grupperna seglade på olika banor en bit ifrån varandra. Och förhållanden var minst sagt olika.

I dag var det en mycket speciell dag. På vår bana, på ena sidan av ön, hade vi svåra vågor och allt från tre till sex m/s. På andra sidan ön där andra fleetet seglade hörde vi att det varit kaos med tio till 13 m/s, berättar Rebecca och fortsätter:

I första racet hade vi svårt att läsa trycken och skiften och avstånden blev stora till toppen. I race två var vi lite mer uppvärmda och lyckades läsa trycken bättre.

Arrangören har planerat för tre race per dag fram till söndagen då de tio främsta får göra upp om medaljer i finalracet där dubbla poäng står på spel.

I morgon fortsätter vi med våra bra starter och håller blicken högt upp i banan. Vi behåller tålamodet men vågar kanske lite mer än vad vi gjorde i första racet idag. Vi håller också tummarna för fler race. Vi kändes oss lite snuvade på det tredje och sista racet i dag, när vi lyckades läsa vindarna bättre, säger Rebecca.

 

För mer information: Lanzarote International Regatta | Index (lanzarotesailingcenter.com)