Svensk nationsplats i ILCA 7 till OS 2024

  • 31 jan 2024

image: Svensk nationsplats i ILCA 7 till OS 2024

Sista dagen av ILCA-VM i Adelaide blev en avslutning utan kappsegling. Därmed är det klart att Emil Bengtson tar en svensk nationsplats till OS 2024. Onsdagen inställda seglingar innebär att Emil slutar sjua bland de nationer som var på jakt efter en av de sju OS-platserna som stod på spel under mästerskapet.

– Det känns ”gött” att bocka av nationsplatsen. Men i det stora hela är jag missnöjd med regattan. Jag har haft dåliga starter och varit lite väl försiktig på länsarna. Jag hade VM:et i Haag i bakhuvet där det blev många onödiga poäng. Taktiken att vara försiktig fungerade under kvalomgången, men i finalen blir det för låg nivå, säger Emil och fortsätter:

– Jag har även varit rätt stressad under regattan och det har satt en del spöken i skallen. De två sista dagarna har varit tuffast att hantera.

Sista dagens seglingar ställdes alltså in. Arrangören försökte få till ett sista race och det blev en första kryss, men racet avbröts på grund av stort vrid. Och sedan hann man inte med mer innan klockan var 13 vilket var deadline för sista start.

Emil slutar på 30:e plats på VM. Förmodligen behöver han visa bättre resultat på världscupseglingarna under våren för att Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) ska ge honom en OS-biljett.

– Väldigt skönt att ta nationsplatsen. Det blev lite väl tajt på slutet, men viktigt att också kunna leverera resultat under press, så vi tar med oss det som en bra erfarenhet, säger förbundskapten Magnus Grävare och fortsätter:

– Resultatet är inte riktigt på den nivå som krävs för uttagning till OS. SOK:s kriterier är att man ska visa på en nivå som motsvarar minst topp-12 – det vill säga tolfte nation. Jag tror vi blev 21:a nation på VM så vi har en bit kvar. Vi har världscuperna i Spanien och Frankrike i april att visa på att vi har den nivån.

Bakom Emil gjorde Ludvig Lindqvist, från utvecklingslandslaget, ett bra VM där han slutade på 55:e plats.

– Jag tycker att min prestation innehöll många bra tillfällen men även en hel del punkter som kan förbättras. I helhet är jag nöjd med åt vilket håll min segling går just nu och motivationen att fortsätta utvecklas är hög, säger Ludvig och fortsätter:

– För att komma ännu högre i resultatlistan krävs ytterligare jobb på fysiken men framför allt jobba med att utveckla en något högre toppfart och bli ännu säkrare på att starta och hålla mitt spår. Då kommer jag att vinna några extra metrar tidigt och därifrån få bättre lägen genom racen.

Den tredje svensken på VM, Wilhelm Kark, slutade 86:a.

 

För mer information: 2024 ILCA 7 Men AUS – 2024 ILCA 7 Men's World Championship Adelaide, AUSTRALIA · 24 – 31 January 2024 (ilca-worlds.org)