VM i iQFOiL är igång

  • 30 jan 2024

image: VM i iQFOiL är igång

VM i den nya OS-klassen iQFOiL drog i gång på tisdagen på Lanzarote. Två svenskar är bland de drygt 210 damer och herrar som jagar VM-medaljer och OS-platser. Johanna Hjertberg ligger på en 33:e plats och Vidar Nyström är 68:a efter första dagens slalomrace.

– Generellt brukar jag segla lite bättre i vanliga kryss/läns-race. Men jag tycker slalom är väldigt roligt eftersom det är korta race med tighta situationer. Det blir väldigt adrenalinfyllt, säger Johanna och fortsätter:

– Jag är nöjd med min prestation idag. Det finns fortfarande mycket att hämta, men många av de bitar jag jobbat med börjar så smått falla på plats, vilket är väldigt roligt.

Förutom VM-medaljer tävlas det om nationsplatser till sommarens olympiska seglingar. Endast en plats för damerna och en för herrarna delas ut under mästerskapet som är europeiskt kontinentalkval. Johanna ligger nu fyra på den listan.

– Jag har generellt seglat väldigt bra på banan, har haft bra fart och lyckats hitta bra spår. Till imorgon vill jag vässa staterna ytterligare och förbättra timingen där. Min målsättning med den här regattan är att jobba vidare med de fokusområden jag haft under hösten och tidiga vintern – hitta flow och njuta av seglingen, säger Johanna.

VM skulle ha startat redan på måndagen men vinden var för svag. Men nu är tävlingarna i gång och på tisdagen blev det fem slalomrace för damerna och fyra för herrarna. Och Vidar trivs med slalom.

– Jag tycker slalom passar mig perfekt där det gäller att vara bra tekniskt och farten spelar mindre roll. Mina starter och länsar var bra, men farten på första halvinden var mindre bra. I morgon blir det förmodligen kryss/läns. Där kommer jag att fokusera på att komma fri ut från starten, säger Vidar.

 

För mer information: 24' iQFOiL World Lanzarote | iQFOIL Class (iqfoilclassofficial.org)