Nytt besked från World Sailing

  • 30 jan 2024

image: Nytt besked från World Sailing

World Sailing öppnar upp för deltagande av idrottare från Ryssland och Belarus. som oberoende neutrala idrottare (AIN). Detta gäller enbart för de olympiska klasserna och inga andra seglingsarrangemang.

I linje med Internationella olympiska kommitténs ståndpunkt om deltagande av idrottare från Ryssland och Vitryssland som oberoende neutrala idrottare (AIN), har World Sailing´s styrelse nu fattat beslut om att tillåta begränsad återgång till internationella tävlingar i de olympiska klasser för idrottare från Ryssland och Vitryssland.  Detta sker enligt följande villkor.

  1. De som uppfyller de nödvändiga behörighetskriterierna kommer att tillåtas delta som AIN:s i tävlingen för de olympiska spelen i Paris 2024, som börjar med kvalificeringsevenemanget Last Chance Regatta, som hålls som en del av Semaine Olympique Française, 20–27 april, och avslutas med OS-regattan i Marseille.
     
  2. Detta tillstånd kommer också att omfatta – för de idrottare som har kvalificerat sig – olympisk klasstävling mellan Last Chance Regatta och Paris 2024 Olympic Games.
     
  3. World Sailing fortsätter att rekommendera att idrottare med ett ryskt eller vitryskt pass inte ska tillåtas att tävla i andra evenemang eller klasser än de som anges ovan.

World Sailing fortsätter att rekommendera att idrottare med ett ryskt eller belarusiskt pass inte ska tillåtas att tävla i andra evenemang eller klasser än de som anges ovan.

Rekommendationen att idrottare med ett ryskt eller belarusiskt pass inte ska tillåtas delta i evenemang utanför olympiska tävlingar kommer fortsatt att granskas löpande av World Sailing´s styrelse. Denna process har pågått sedan mars 2022.

Behörighetskriterierna kommer att inkludera alla IOK:s villkor för neutralt deltagande.

World Sailing förblir helhjärtat i sitt stöd till seglargemenskapen i Ukraina i en ofattbart svår tid.

Vad innebär detta för svensk segling?
Svenska Seglarförbundet står kvar i sitt beslut att inte tillåta seglare med ett ryskt eller belarusiskt pass att delta på tävlingar i Sverige, enligt Tävlingsreglementet punkt 1.3.11.

-Den nordiska hållningen i denna fråga är fortfarande tydlig vilket vi samlat också framfört till World Sailing, säger ordförande Olof Granander. Olof fortsätter, det är olyckligt att WS fattat detta beslut men samtidigt är det bra att beslutet bara omfattar de olympiska klasserna och är tidsbegränsat, och fortsätter. Det innebär att för de arrangemang vi organiserar i Norden kommer tidigare ställningstagande fortsatt gälla, avslutar Olof.  

För vidare information på World Sailing´s webb:

https://www.sailing.org/2024/01/24/world-sailing-statement-on-the-participation-of-russian-and-belarusian-athletes-in-international-competition/