Emil Bengtsons första seger i ett VM-race

  • 27 jan 2024

Emil Bengtson tog sin allra första seger i ett VM-race när han vann lördagens andra race på ILCA-VM i Adelaide, Australien. Därmed tog han samtidigt Sverige ett steg närmare en nationsplats i ILCA till sommarens OS-seglingar.

– Det var riktigt kul att få till min första spik på ett VM. Starterna var något bättre idag, men det finns fortfarande en del att jobba på där. Jag seglade bra på skiften och hade hela tiden bra fart i båten, berättar Emil.

VM inleddes på fredagen med två race där Emil låg på 36:e plats bland drygt 150 deltagare. Men lördagens framgångar med en åttonde plats i det första racet och seger i det andra, förde upp honom till en 21:a plats i totalen.

Dagens förhållanden var de samma som igår. Det vill säga mycket bra seglingsförhållanden med solsken, sommarvärme och stundtals bra vindar. Men exakt vilka förhållanden som gäller spelar ingen större roll för Emil.

– Alla förhållanden är välkomna, säger han och fortsätter:

– Men det blev en lång dag med en del väntan. Vinden dog ut vid 14-tiden och vi fick åka in till land och vänta. Men vinden kom tillbaka och då skickades vi ut igen.

De övriga svenskarna på VM är en bit längre ner i resultatlistan. Ludvig Lindqvist är 66:a och Wilhelm Kark ligger på 78:e plats.

På VM står sju nationsplatser på spel för de länder som ännu inte är kvalificerade till OS i Paris. Och det kommer fler möjligheter under våren för de som inte kvalar in under pågående VM.

Efter första dagen av VM låg Sverige på elfte plats bland de länder som jagar OS-plats. Men efter lördagens seglingar är Sverige åtminstone tillfälligt på ”säker plats” med bara två nationer framför sig. Men det är mycket jämnt i den kampen.

När och om Sverige lyckas ta en nationsplats så är det upp till Sveriges Olympiska Kommitté att bestämma om en svensk ska skickas till OS i klassen eller inte.

VM i Adelaide seglas inledningsvis i fleet med 50 båtar i varje. Mästerskapet pågår fram till onsdag 31 januari då de tio främsta gör upp om medaljerna.

 

För mer information: 2024 ILCA 7 Men AUS – 2024 ILCA 7 Men's World Championship Adelaide, AUSTRALIA · 24 – 31 January 2024 (ilca-worlds.org)