Emil jagar olympisk nationsplats i ILCA 7

  • 26 jan 2024

image: Emil jagar olympisk nationsplats i ILCA 7

Emil Bengtson är bäste svensk efter första dagen av ILCA-VM i Adelaide, Australien, där svenskarna framför allt jagar en nationsplats till OS i Paris i sommar. Bland de 150 startande är Emil på en sammanlagt 38:e plats efter fredagens två inledande race och Wilhelm Kark 64:a. Utvecklingslandslagets Ludvig Lindqvist gjorde den starkaste enskilda svenska insatsen med en 8:e i dagens andra race och är 58:a totalt.

– Idag hade vi skiftiga förhållanden. Jag hade bra fart på kryssen och var lugn i mina beslut under racet. Jag jobbade mig successivt upp i fältet men mina starter behöver vässas till rejält inför lördagens race. Det är kul att vara i gång men jag är revanschsugen efter dagens två race, säger Emil.

Första dagen av VM bjöd på fantastiska förhållande med strålande sol, sommarvärme, bra vindar runt 7-9 m/s och ett glittrande hav. Emil Bengtson, Wilhelm Kark och Ludvig Lindqvist är svenskarna som gärna vill segla hem en nationsplats till sommarens olympiska seglingar i ILCA 7 (tidigare Laser).

På VM står sju nationsplatser på spel för de länder som ännu inte är kvalificerade. Europa har i nästa månad sitt kontinentalkval där ytterligare två platser står på spel. Slutligen finns tre platser till att kämpa om i franska Hyeres som arrangerar en ”Last-Chance-Regatta”.

Efter första dagen av VM ligger Sverige på elfte plats bland de länder som ännu inte är kvalificerade. Så svenskarna behöver avancera något. När och om Sverige lyckas ta en nationsplats så är det upp till Sveriges Olympiska Kommitté att bestämma om en svensk ska skickas till OS i klassen eller inte.

I fredagens race gjorde Ludvig Lundqvist den bästa enskilda svenska insatsen när han blev åtta i dagens andra race. I det första var han på 33:e plats.

– Helt klart en stor förbättring från race 1 till race 2 där jag fick en betydligt bättre start och kunde segla snabbt och fritt. Jag blev även något frustrerad över första racet och lyckades använda den energin under race 2 – något som jag tror kan bli viktigt att ta med mig till imorgon, säger Ludvig och fortsätter:

– Ifall man fick en bra start fanns stora möjligheter att göra bra ifrån sig genom att segla snabbt i fria spår. Kryssarna var upp emot 20 min långa så även där fanns möjligheter att segla upp sig ifall man träffade tryck och skift bra.

Den tredje svensken, Wilhelm Kark, var 24:e och 18:e båt i mål i sina två race och ligger på en 64:e plats i totalen.

VM seglas inledningsvis i fleet med 50 båtar i varje. Mästerskapet pågår fram till onsdag 31 januari då de tio främsta gör upp om medaljerna i ett avslutande medaljrace där dubbla poäng står på spel.

Läs mer: 2024 ILCA 7 Men AUS – 2024 ILCA 7 Men's World Championship Adelaide, AUSTRALIA · 24 – 31 January 2024 (ilca-worlds.org)