Matchracingstjärnan som lyfter de unga

  • 16 jan 2024

Johnie Berntsson är en av Sveriges bästa och mest meriterade matchracingseglare. Vid plus 50, egen företagare och en plats i Seglarförbundets styrelse har han fortfarande tiden och motivationen att kappsegla på högsta nivå. Samtidigt som drivet att vinna finns där, så drivs han också av en vilja att ge unga svenska seglare en chans att lyfta sig själva och sin segling.

Text: Mats Olsson Bild: Laget på VM, från vänster: Filip Karlsson, Johnie Berntsson, Rasmus Alnebäck, Emil Wolfgang. Foto: Ian Roman

Inför avslutningen i World Matchracing Tour (WMRT) 2023, som avgjordes i mitten av december i kinesiska Shenzhen norr om Hongkong, stod Johnie inför valet att tacka nej sedan flera i hans ordinarie besättning inte kunde vara med av olika skäl. Alternativet var att snabbt hitta en annan besättning. Han valde det senare.

– Eftersom jag gärna lyfter upp unga inom seglingen, så valde jag att försöka få ihop en ung besättning. Kanske fanns det några som skulle vara sugna.

Näst bästa VM resultatet med det unga teamet
Det var inte ett svårt uppdrag. Johnie valde att fråga ”ungdomarna” Filip Karlsson, 23, Rasmus Alnebäck, 23 och Emil Wolfgang, 19. Klart de var sugna.

Väl på plats i Kina gick det mycket bra för den unga besättningen som uppträdde respektlöst mot elva av världens bästa matchracingbesättningar.

– Vi blev fyra av tolv. Det är mitt näst bästa resultat på VM i matchracing, säger Johnie och fortsätter:

– Jag brinner för ungdomar och jag tycker det är viktigt att ge dem förebilder. Jag fick själv möjlighet att segla med den fyrfaldige WMRT-mästaren, Peter Gilmour, när jag var ung. Han var bäst i matchracingvärlden just då och den insikt och erfarenheten det gav mig, gjorde att jag kunde lyfta mig själv och min segling ytterligare. Det jag insåg var att det inte var så svårt eller komplicerat. Gilmour hade inga unika lösningar. Han gjorde bara allt väldigt bra.
 


Det unga laget med Matchracingmentorn Johnie i action under avslutningen av World Match Racing Tour i Kina i slutet av 2023.
 

Johnie har under väldigt många år varit en av Sveriges i särklass bästa matchracingseglare och även tillhört den yttersta världseliten i klassen. Hans största framgångar har kommit på WMRT. Men han har också en mängd SM-guld (utan att veta exakt hur många) två NM-guld, ett EM-guld och ett VM-brons i matchracing. Han har även vunnit klassiska Bermuda Gold Cup tre gånger – senast i oktober 2023.

Styrelseuppdrag med ansvar för Seglargymnasier & lyfter fram unga i Allsvenskan
Trots ett civilt arbete och att han fortfarande är aktiv på världsnivå så sitter han även i styrelsen för Svenska Seglarförbundet där han bland annat är ansvarig för RIG (Seglargymnasier). Så det är inte bara i matchracing-VM som Johnnie gärna lyfter fram de yngre. Under den allsvenska tävlingen som GKSS arrangerade i början av juni i år seglade Johnie för Stenungsund. Även då valde han att satsa på några av klubbens unga seglare.

– I vår femmannabesättning hade vi 18-årige William Karlsson som rorsman, plus två 13-åringar - förutom mig och Clara Svensdotter, som är 32 år. Och det gick bra. Vi kom trea i tävlingen bland 18 av Sveriges bästa kappseglingsklubbar, berättar Johnie som tycker att seglings som sport lämpar sig väl för unga och gamla att mötas på lika villkor:

– Vårt redskap tillåter att olika åldrar kan tävla tillsammans. Allsvenskan är ett bra exempel där varje besättning måste bestå om minst en ung seglare och även av seglare av båda könen.

Allsvenskan bidrar till att få "lyfta" kvinnor och ungdomar i seglingen
Reglerna i Allsvenskan säger att på respektive deltävling ska en besättning bestå av fyra eller fem tävlande och det ska vara minst två av varje kön, samt en ungdom (upp till 25 år).

– Man kan ju alltid bli bättre på det här området. Men i Allsvenskan tycker jag att vi som förbund har tagit ansvar för att lyfta fram både unga och tjejer.

Johnie är också upphovsman till Midsummer Match Cup. Den första jämlika matchracingtävling i Sverige, där två tjejer och två killar seglar tillsammans.

– Tävlingen ligger i träda just nu men jag hoppas vi kan dra i gång den igen framöver när tiden är mogen, säger Johnie.