Josefin Olsson nia på VM

  • 11 jan 2024

image: Josefin Olsson nia på VM

OS-klara Josefin Olsson slutar på nionde plats i sista racet på i ILCA-VM i Argentina. Och en nionde plats i totalen blir också hennes slutresultat. En fullt godkänd insats – även om Josefin hade högre förväntningar.

Inför finalen stod det klart att Josefin inte kunde utmana om medaljerna. Därmed blev det också ett avslaget race för hennes del.

– Luften gick ur mig igår och jag orkade inte riktigt ladda om idag tyvärr. Jag gick ut och trodde vi skulle ha mycket vind men brisen dog och var väldigt lätt och jag kunde inte riktigt ställa om fokus, berättar Josefin.

VM vanns i stor stil av den danska OS-mästarinnan Anne-Marie Rindom och Hanna Koba från det svenska utvecklingslandslaget placerade sig 35:a i silverfinalen.

Trots att Josefins slutplacering blev lite sämre än hon hoppats på så finns det många positiva bitar att ta med hem.

– Jag har gjort bra starter och haft bra fart på kryssen när det blåser. Vi har lagt mycket fokus på detta under hösten med en lång fysperiod, som har gett resultat. Det som saknas och som jag behöver få mer av är lite racing och att segla i större fält. Men det kommer att komma under våren, säger Josefin.

Närmast för alla ILCA-seglare väntar EM som avgörs om drygt en månad (16-23 februari) i Grekland. Men Josefins stora mål 2024 är givetvis OS i Paris (seglingarna avgörs i Marseille) i sommar. Där har hon en silvermedalj att försvara från OS i Tokyo 2020.

Förbundskapten Magnus Grävare ser flera anledningar till att se fram mot OS med tillförsikt:

Resultatmässigt var VM en liten besvikelse. Det hade varit bra med en tävling där hon hade fått slagits om segern på den sista dagen. Det behövs några sådana tillfällen innan OS, säger Magnus Grävare och fortsätter:

– Det syns att Josefin i sina bästa stunder är bland de allra främsta, så vi har lite jobb kvar att göra med att se till att dipparna på regattan inte blir fullt så stora. Samtidigt så har Jossan tagit stora kliv på några områden som hon själv påpekar – områden som varit i fokus under hösten. Så vi ser att hon kan få en positiv utveckling när hon vill. Lite frustrerande men ändå ett steg framåt, tycker jag.

 

Läs mer här: 2024 ILCA 6 Women ARG – ILCA Worlds website (ilca-worlds.org)