Fyra svenska medaljer på EM i ORC Doublehanded

  • 20 jun 2023

image: Fyra svenska medaljer på EM i ORC Doublehanded

Det blev stora framgångar för Sverige med totalt fyra medaljer under EM i ORC Doublehanded (DH)  i danska Helsingör som avslutades i helgen i samband med Själland Runt. I ORC DH klass B blev det dubbelt svenskt då far och son Jörgen och Rasmus Rosengren seglade hem EM-guldet och Lars Bergqvist och Michael Wahlroos tog silvret. Regerande världsmästarna i ORC DH klass A, Anders Dahlsjö och Martin Strömberg fick i år nöja sig med en silvermedalj. I minsta klassen ORC DH klass C tog Lena Having och Eivind Boymo-Malm ett silver.

Foto: www.sailing.pics

Efter 290 sjömil av racing runt Själland i utmanande förhållanden och växlande vindar gick de 31 deltagande teamen, varav 11 svenska, i mål under lördagen.

I mellanklassen ORC DH B var det tight marginal på endast 42 minuters beräknad tid, 10 minuters marginal i mål efter 60 timmars segling mellan vinnande J 105 Rose of Sweden med Jörgen och Rasmus Rosengren till tvåan Farr 30 Garantum med Lars Bergkvist och Michael Whalroos.

- Vi är ganska överraskade över vinsten, säger 28-åriga Rasmus Rosengren som har  erfarenhet från olika klasser och är med i Seglarförbundets Utvecklingslandslag i klassen iQFOiL.

- Förhållanden var väldigt utmanande med växlande vindar, ström och vägval. Det var inget speedrace utan involverade allt. Vi gillar den här typen av komplex segling, lägger pappa Jörgen till .

- Det var ett utmanande EM med många bleken på senare halvan runt Sjælland. Över lag lyckades vi bra och såg många båtar komma fram men sedan trilla tillbaka igen. Mest vind hade vi i åskan söder om Ven då hade vi över 15m/s i 20minuter. Vi lyckades ta silvermedalj i största klassen. White shadow en Landmark 43 försvann för oss när vi fastnade i kanalen söder om Sjælland, kommenterar Anders Dahlsjö  på sin Facebooksida, som tillsammans med Martin Strömberg seglade Z30x Zeus.

Även Lena Having på Corby 33 Mrs Freckles, skrev under på de utmanade förhållandena under EMet.
-
Trötta och nöjda efter varierande segling i sol, regn, vindar från 0 - 20 knop och tre fantastiska solnedgångar.

Alla resultat hittar du här.