Sotefjorden till final i Sailing Champions League

  • 18 jun 2023

image: Sotefjorden till final i Sailing Champions League

Sotefjordens SS är klara för final i Sailing Champions League. Det står klart sedan laget slutade på sjätte plats i det tredje kvalet som avgjordes på söndagen i polska Sopot. Sotefjorden SS, som är hemmahörande i Hunnebostrand i norra Bohuslän, blir därmed en av fyra svenska klubbar i finalen i Travemünde i september.

Trots att båten var en ny bekantskap för besättningen från Sotefjorden så var det nära att de fick segla finalracet där de fyra bästa båtarna gjorde upp om kvalseger.

– Vi gjorde bort oss i näst sista racet där vi fajtades mot en polack och tyskarna om den sista finalplatsen. Den fajten förlorade vi. Det var lite surt. Men vår målsättning när vi kom hit var att ta en finalplats och det lyckades vi med, säger Sotefjordens rorsman Magnus Lundgren.

Förutom Magnus bestod Sotefjordens besättning av Urban Langneus, Emily Cui och Peter Andersson. Och deras största utmaning var att lära sig båten – en RS21 – som arrangören tillhandahöll.

– Vi blev lite överraskade när vi upptäckte att detta kval inte skulle seglas i J/70 utan i RS 21. Vi hade aldrig hört talas om båten utan var tvungna att googla vad det var. Första gången vi satt i en sådan båt var i torsdags.

Därmed blev det svårt för svenskarna att utmana om segern. Framför allt i de lättare vindarna hade polackerna, som kände båten, en stor fördel. I finalen bestod inte mindre än tre av de fyra deltagarna av besättningar från polska klubbar.

– Polackerna var helt klart bättre. Det märktes att det var mycket mer vana vid båten än vad vi var. Men de sa också att de inte kommer att ha en chans i finalen i Travemünde för där är det J/70:or som gäller, berättar Magnus.

Även Gamla Stans Yacht Sällskap och Runmarö Yacht Club deltog i kvalet i Sopot där de elva bästa av totalt 24 besättningar kvalificerade sig till finalen av Sailings Champions League. Gamla Stan slutade på 14:e plats och Runmarö blev 23:a och båda missar därmed finalen.

Totalt kommer fyra svenska besättningar att vara med i finalen av Sailings Champions League 2023 som avgörs i tyska Travemünde 22–25 juli. De som är kvalificerade är Åmålsvikens SS, KSSS, GKSS och nu även Sotefjorden. Totalt blir det 36 av Europas bästa kappseglingsklubbar som möts i finalen.