Från semesterseglare till deltagande i Women on Water

  • 16 jun 2023

image: Från semesterseglare till deltagande i Women on Water

Sexton besättningar deltar i helgens Women on Water, WoW på Riddarfjärden i Stockholm. När KSSS-besättningen Good Vibes Only bildades för tre år sen var detta mål långt borta. Första året var målet att kunna delta på en tävling. Därifrån har teamet höjt ribban från säsong till säsong.
– Jag skämtade första året om att vi skulle segla WoW 2023 och det känns väldigt roligt att det nu blir så, säger Karin Fernström skeppare ombord.

Text: Anna-Lena Elled Foto: Good Vibes Only

Laget är i sammanhanget rookies. Karin själv har vuxit upp med båt och semestersegling, men aldrig kappseglat. Övriga i laget har liknande bakgrund.

– Tanken var att jag skulle börja segla matchracing med ett gäng ute på Lidingö med start 2020 men det satte pandemin stopp för. Jag blev övertalad att starta ett eget lag och satte mig ner en helg och började ringa runt. En kylig måndag i början av maj körde vi första träningen och på den vägen är det, säger Karin.

Steg att komma in i kappseglingsvärlden

Tre år senare är besättningen mer eller mindre intakt.

– Jag upplevde tröskeln att komma in i kappseglingsvärlden hög. Nu halkade vi in lite på ett bananskal och har tagit det därifrån. Tillsammans försöker vi i laget på olika sätt bygga på med kunskaper. Vi hittar på mycket annat roligt också, som att åka skidor och hyra båt. Vi trivs väldigt bra ihop.

Från matchracing till sprintsegling
Förra säsongen bytte laget J/92 och matchracing mot J/70 och sprint.

– Det tog tid att förstå vad sprintsegling innebär och hitta våra nya roller, men med en helt fantastisk säsong i bagaget bestämde vi oss för att komma igång tidigt i år för att få mer tid på vattnet i form av träning och tävling. Vi har också tagit hjälp utifrån av olika kompetenta seglare och fått fantastisk support. Allt detta har gett oss nyttig feedback på vad vi behöver arbeta med. För att prestera måste vi vara strukturerade i våra roller och ha samsyn.

WoW - en arena för kvinnlig segling

WoW är inte bara en omåttligt populär tävling för tjejer och kval till Women´s Sailing Championsleague, utan också en varmt välkomnande gemenskap.

– Det är ett otroligt roligt sammanhang. Tävlingen lockar väldigt duktiga seglare som det är kul att mäta sig med. Kan vi vara med där utan att göra bort oss har vi kommit långt, kan vi dessutom prestera är det stort. Men vi är först och främst med för att ha kul och lära. Samtidigt är vi tävlingsmänniskor i grund och botten och vill prestera, avslutar Karin.

Nästa säsong planerar laget att utmana sig ytterligare genom att vara med på någon eller några tävlingar utomlands och redan i höst blir det ett sprint-race på Åland.

Följ seglingarna på Riddarfjärden mitt i Stockholm i helgen

Seglingarna avgörs i samband med Stadshusregattan på Riddarfjärden i centrala Stockholm och det är inte bara segern som står på spel utan också en plats i finalen av Women’s Sailing Champions League. Det är enkelt att följa seglingarna från land, där varje delsegling tar cirka tio minuter.

Du hittar mer info om WoW - deltagare & resultat på Sailarena hör.  www.sailarena.com (https://www.sailarena.com/sv/se/club/ksss/stadshusregattan---dam-sprint/).

Besättning med roller:
Fredrika Karlsson, fördäck och taktik, Emma Zabell, trim och pit Anna-Helena Karlsson, trim, Carolina Zetter, stortrim, Karin Fernström: skeppare och rorsman