Vidar Nyström SM-vinnare i iQFOiL

  • 14 jun 2023

image: Vidar Nyström SM-vinnare i iQFOiL

I helgen arrangerade Calmar Kite & Windsurfing Club Baltic Foil Race där också SM i OS-klassen iQFOiL avgjordes. Vidar Nyström, KSSS var helt överlägsen och vann samtliga 16 race. Otto Berg, Lerbergets SS knep silvret och Johanna Hjertberg, KSSS tog bronset.

Foto: Calmar Kite & Windsurfing Club

Totalt deltog 32 åkare under de tre dagarna fördelat på klasserna iQFOiL, Kitefoil Open, Formula Foil och Windfoil Slalom och det var den andra deltävlingen i den nya Sweden Foil Cup, en satsning för att samla ihop alla foilklasser och skapa en större gemenskap.

–Tanken är att skapa en bra gemenskap och bra stämning. Varje dag inför skepparmötet hade vi kaffe och frukost. Deltagarna fick lunch efter mellan seglingarna och fredag och lördag hade vi fixat så alla som ville kunde äta middag och hänga med varandra. Väldigt härlig stämning hela helgen, säger Andreas Gustafsson från Calmar Kite & Windsurfingklubb som både var arrangör och seglade själv.

En kul grej i tävlingen var att deltagarna fick mäta sin högsta toppfart under de tre dagarna. Snabbast i  Kitefoil var Andreas Gustafsson med hela 38,3 knop! Mathias Franzén toppade Windfoil med 30.3 knop.

Klassen Windfoil slalom var ett nytt grepp men är stort utomlands.
- Vi har Vindsurfare som kör mycket slalom utomlands så det var jättekul att köra det i Sverige för första gången. Klassen körde 9 race, Marcus Emanuelsson vann överlägset. Han spikade alla utom ett race, säger Andreas Gustafsson.

- Det är väldigt bra förutsättningar i Haga Park. Det är vindsäkert och mest blåser det från syd eller sydväst vilket ger fina rena vindar att segla i, även om helgen bjöd på frånlandsvind vilket inte är helt optimalt, säger Andreas.

SM IQ Foil: 1) Vidar Nyström, Kungliga Svenska Segel Sällskapet, 2) Otto Berg, Lerberget, 3) Johanna Hjertberg, Kungliga Svenska Segel Sällskapet.

Kitefoil Open: 1) Måns Gustafsson, Malmö, 2) Klas Nåbo, Träslövsläge, 3) Tomas Westergren, Uppsala.

Formula Foil: 1) Stefan Voxby, Boo, 2) Markus Emanuelsson, Växjö, 3) Mikael Bokell, Djursholm.

Windfoil Slalom: 1.Markus Emanuelsson 2.Mattias Franzén 2. Stefan Söderlund

Alla resultat på Sailarena här