Flygande start för Swedish Youth Sprint Cup

  • 13 jun 2023

image: Flygande start för Swedish Youth Sprint Cup

Svenska RS Förbundets nya sprintsatsning Swedish Youth Sprint Cup, är nu halvvägs med två genomförda deltävlingar med totalt 57 deltagare. Målet är att göra det enklare och roligare för unga seglare att utvecklas tillsammans i segling.  

Foto: Andreas Melén

– Vi vill ge fler ungdomar möjlighet att segla sprint i tillhandahållna Fevor men vi ser också att det finns ett värde i att ungdomar som vanligtvis seglar enmansjollar får testa tvåmansjolle, säger Andreas Melén som är en av initiativtagarna till Swedish Youth Sprint Cup och ansvarig för RS Fevaklassen i Svenska RS förbundet.

Hos KSSS i maj deltog 37 ungdomar och när Jollekappseglarna i Västerås stod som värd så kom 20 seglare.
– Det är vi väldigt nöjda med men vi tror att det kan komma fler när cupen är etablerad, säger Andreas.

Enkelt och hållbart med tillhandahållna båtar
Med tillhandahållna båtar är det enkelt att åka i väg på tävling och träffa andra seglare.
– Den som seglar enmansjolle kanske provar en tvåmansjolle. Vi hoppas såklart också att det kan vara ett steg till större båtar inte minst J70 och Allsvenskan där juniorerna ju har en självklar plats, säger Andreas.

Ebba Ettemo från Upsala Segelsällskap är en av coacherna i Youth Sprint Cup och ser många fördelar med sprint.

– Det som är så bra med sprint är att man lär sig så mycket av varandra genom att man sitter i bytesbåtarna när man inte seglar själv. Man har kul tillsammans med coacherna och pratar om vad man kan göra bättre i nästa segling, säger hon.

Sprintseglingen bidrar också till ökat tillgänglighet och är mer hållbart då man inte behöver ha med sig sin båt och kan resa med tåg, buss eller flera tillsammans i bil.

– Det är ju flera tävlingar under säsongen på olika ställen och sen fixar arrangörerna med båtar så man behöver bara packa ner sitt glada humör, sina seglarkläder och komma dit. Hoppas vi träffar dig där, säger Ebba.

Två tävlingar kvar i årets Feva sprint Cup
Av årets fyra deltävlingar i sprintcupen är det två kvar en i Uppsala 2-3 september och en i Göteborg 16-17 september. Mer info hittar du här i Sailarena:
Uppsala:
https://www.sailarena.com/.../frog-ocean-sprint-race-2023/

Göteborg/Björkö: https://www.sailarena.com/.../spirr-ocean-sprint-race-2023/

Vill din klubb arrangera en sprintcup 2024?

– Klubben behöver ha tillgång till 4-6 RS Fevor. Svenska RS-Förbundet har tillgång till åtta uppsättningar Fevasegel och 18 par bibar som klubben får låna. Det finns en hel del material generellt om sprint att ta del av på Seglarförbundets webbplats här, avslutar Andreas.