Ungdomssatsning lockade vuxna till Gränna Båtklubb

  • 12 jun 2023

image: Ungdomssatsning lockade vuxna till Gränna Båtklubb

När Gränna Båtklubbs seglingskommitté var på väg att upplösas och man stod där med två nyinköpta klubbåtar beslutade man att försöka locka ungdomar till klubben. Men de unga var inte intresserade – i stället var det folk i yngre medelålder som ville lära sig segla.

Text: Mats Olsson Bild: Jana Julian

– Det började med att vi ville få i gång ungdomsverksamheten. Men det slutade med att vi väckte ett intresse hos ett gäng vuxna, mest 80-talister, berättar Fredrik Meyer i Gränna Båtklubb.

Gränna BK är en liten familjär och gemytlig klubb med cirka 250 medlemmar där seglingsverksamheten alltid varit en blygsam del av klubben. Visst har det gjorts försök med jolleverksamhet och ungdomssegling men det var först under 2022 som seglingen tog fart när seglingskommittén fick ett par nya medlemmar.

Satsning på ledarutbildning för att få igång juniorerna
– Inför säsongen 2022 var vi några i klubben som gick Seglarförbundets ledarutbildning med syfte att få i gång en juniorverksamhet. Men när vi annonserade efter ungdomar fick vi inget gensvar. Åtminstone inte från ungdomar. Men flera 80-talister ringde och sa att de visserligen inte var tonåringar– men att de gärna ville börja segla. Så då satsade vi på det, berättar Fredrik och fortsätter:

– Klubben hade precis köpt in två 11:or och vi visste väl inte riktigt vad vi skulle göra med dem. Det är en lång och smäcker båt som knappast är för nybörjare. Men vi hade fått bidrag från kommunen och från Seglarförbundet så vi behövde ju visa upp en verksamhet med dem.

Totalt var det närmare 30 personer som anmälde sig till seglingarna och under säsongen var det ett stadigt gäng på tio till 15 personer som träffades och seglade tillsammans. Det blev 16 sammankomster under 2022.

Olika bakgrund men alla ville segla
Många var klubbmedlemmar som ville lära sig mer om segling. Men några kom utifrån. En del hade kört motorbåt tidigare och hade lite båtkunskap. Men gemensamt för alla var att de ville ut på sjön och de ville segla.

– Vårt mål är inte att alla ska bli kappseglare utan vi vill väcka ett intresse för segling. Vi vill få ut folk på sjön och vi vill att de ska veta hur man uppträder på vattnet och lära sig grunderna i segling. Men allra viktigast är att vi har kul tillsammans, säger Fredrik.

Förarintygsutbildningen som lärgrupp lockade många
Efter den lyckade sommaren har Gränna BK:s seglingskommitté arrangerat en lärgrupp som tillsammans gått förarintygsutbildningen. Kursen lockade ett 15-tal av båda könen och mellan 15 och 70 år. Därefter snickrade de ihop en egen kurs i att segla kölbåt. Kurslitteraturen köpte de från Seglarförbundet som passande nog heter just ”Segla kölbåt”.

– Det blev också en lyckad satsning. Flera nya intresserade dök upp till den utbildningen och vi var mellan tio och 15 vid varje kurstillfälle, säger Fredrik.

Nu väntar en ny säsong och för Fredrik och hans kompisar i Gränna Båtklubb som ser fram mot en sommar full med trevliga klubbkvällar – och massor av segling.