Dags för Allsvenskan i Långedrag

 • 1 jun 2023

image: Dags för Allsvenskan i Långedrag

I helgen är det dags för årets andra deltävling i Allsvenskan hos GKSS i Långedrag utanför Göteborg. Hinner du inte titta på livesändningarna så se vårt härliga 30 minuters sammandrag  på måndag kväll kl. 21.30 i Sportkanalen/TV4.

Första omgången i Allsvenskan, för drygt två veckor sedan, bjöd på bra och jämna seglingar hos KSSS i Saltsjöbaden, där Hjuvik knep segern före Strängnäs och fjolårsmästarna från Åmålsviken. Många klubbar var med och slogs om segern in i det sista och räkna med lika jämna seglingar i Långedrag.

Hemmalaget GKSS har höga ambitioner i år och de kommer med en skarp besättning till sin egen deltävling. Även KSSS, som något överraskande ”bara” blev sjua på sina egna vatten i förra tävlingen, skickar en ung, men ändå rutinerad besättning. Tre av fem i besättningen har landslagsmeriter.

Claes Lundin är tävlingsledare och domare och han nämner både GKSS och KSSS som några av favoriterna.

– Men det finns många andra som vill utmana. Stenungsund kommer med en vass besättning och jag tror även Hunnebo, som har flera rutinerade seglare i sitt team, kommer att vara högst upp i resultatlistan. Och så har vi ju Halmstad som också har en skicklig och rutinerad besättning. Det finns många som vill vinna och det enda jag kan säga är att jag tror det kommer att bli jämnt och spännande, säger Claes Lundin.

Väderprognosen lovar sommarväder med strålande solsken, runt 20 grader och vindar mellan tre och fem m/s.

– Jag tror och hoppas på ett väl genomfört arrangemang i ett fint sommarväder, där erfarna och skickliga funktionärer kommer ge deltagarna de bästa förutsättningarna för spännande och utslagsgivande kappseglingar. Jag vet att GKSS kommer att bjuda på ett festligt kringarrangemang med högtalaranläggningar, bildskärmar, café, livemusik och restauranger, samtidigt som man har tävlingsbanan precis utanför hamnen. Det kommer att bli lätta följa och uppleva tävlingarna från land, säger Claes Lundin och fortsätter:

– Jag vill också passa på att nämna att våra live-sändningar utvecklas hela tiden. I helgen kommer vi att ha flera expertkommentatorer som analyserar varje kappsegling taktiskt och tekniskt samt en förbättrad grafik som gör det lättare för tittaren att förstå ställningen hela tiden.

Seglingarna sänds live och kan följas på YouTube:

Fredag: https://youtube.com/live/QrFe3TCKMMc?feature=share

Lördag: https://youtube.com/live/NF-SsWv_bzE?feature=share

Söndag: https://youtube.com/live/REdb3bJ09b4?feature=share


Allsvenskan 2023 efter en av totalt fyra tävlingar

 1. Hjuvik BK
 2. Strängnäs SS
 3. SS Åmålsviken
 4. GKSS
 5. Sotefjorden SS
 6. Ekolns SK
 7. KSSS
 8. Oxelösunds SS
 9. Upsala SS
 10. Halmstad SS
 11. Gamla Stan YS
 12. Malmö SS
 13. Stenungsund SS
 14. Ekerö BK
 15. Ljungskile SS
 16. Skanör BK
 17. Örnsköldsvik SS
 18. SS Kaparen

Program Allsvenskan 2023

 • 12–14 maj, Saltsjöbaden, deltävling 1.
 • 2–4 juni, Långedrag, deltävling 2.
 • 18–20 augusti, Åmål, deltävling 3.
 • 15–17 september, Strängnäs, deltävling 4.
 • 14–15 oktober, Marstrand, kval till Allsvenskan 2024

 Måndag 5 juni, med start kl. 21:30, sänder Sportkanalen/TV4 ett halvtimmes långt sammandrag av seglingarna i Långedrag.