Åmålsviken till final i Women’s Sailing Champions League

  • 30 apr 2023

image: Åmålsviken till final i Women’s Sailing Champions League

Åmålsvikens SS är kvalificerad för final i Women’s Sailing Champions League. Det står klart sedan laget från Dalsland, på söndagen slutade på sjätte plats i kvalet som seglades utanför Berlin.

Seglingarna avgjordes på Großer Wannsee, som är en bukt i floden Havel i Berlins västra utkant. 21 besättningar från klubbar runt om i Europa var framför allt ute efter att vara topp-6 och därmed kvalificerade för finalen av Women’s Sailing Champions League som avgörs i danska Sundby 14–17 september.

- Vårt mål var att sluta topp-6 och det lyckades vi med. Vi kom hit utan att veta något om våra motståndare och själv hade vi bara tränat tillsammans en gång. Och så var det nog i flera besättningar. Vi såg att många var duktiga seglare men kanske inte så samtränade. Men de blev bättre och bättre under tävlingen. Precis som vi blev, berättar Frida Jansson som var en av fem i besättningen.

I Åmålsvikens besättning ingick också Clara Svensdotter, Beata Töreman, Louise Gustafsson och Signe Pettersson.

- Nyckeln till vårt fina resultat var att vi hade god stämning och jättebra kommunikation och reflektioner efter varje dag. Vi var noga med att prata om vad vi hade gjort och vad vi kunde göra bättre nästa gång. Och det märktes verkligen. Sista racet var också vårt bästa, även om ett vindvrid på sista kryssen gjorde att resultatet inte blev riktigt vad vi önskade, berättar Frida.

Nu kommer tjejerna att åka hem till Sverige och till finalen i Women’s Sailing Champions League kommer de att vara mer samtränade än denna gång.

- Vi får se om vi blir exakt samma besättning då. Finalen krockar med sista tävlingen i årets Allsvenska, där Åmålsviken är titelförsvarare, säger Frida som dock är säker på vilken tävling hon helst vill segla:

- En final i Sailing Champions League är ju inget man gör varje dag, så det väljer jag, säger hon.

I finalen kommer Sverige att representeras av ytterligare en svensk besättning eftersom Sverige har en nationsplats. Vilken klubb som tar den platsen bestäms 17–18 juni då Stadshusregattan avgörs på Riddarfjärden i centrala Stockholm. Vinnaren där gör Åmålsviken sällskap till finalen i Sundby 14–17 september.